Premierul spaniol Pedro Sanchez cere punerea în comun a datoriilor în UE

282
Premierul spaniol Pedro Sanchez cere punerea în comun a datoriilor în UE - premierul-1586173065.jpg

Articole recomandate

Premierul spaniol Pedro Sanchez a făcut apel, duminică, la o intervenție fiscală ambițioasă a UE, inclusiv o punere în comun a datoriilor, însă nu există niciun indiciu privind o schimbare de poziție a Germaniei în chestiunea "coronabondurilor", relatează agenția DPA, consultată de Agerpres.

"Este momentul să acționăm cu solidaritate, prin crearea unui nou mecanism de mutualizare a datoriei", a scris Pedro Sanchez într-un articol de opinie pentru mai multe ziare, printre care La Repubblica din Italia și Frankfurter Allgemeine Zeitung din Germania.

"Este un moment în care trebuie să se renunțe la vechea dogmă națională", a mai făcut el apel, înaintea unei reuniuni a miniștrilor de finanțe din UE care urmează să aibă loc astăzi.

Statele membre ale UE sunt divizate în privința amplorii măsurilor fiscale ce ar trebui luate pentru a diminua impactul economic al pandemiei de coronavirus.

Italia, sprijinită de Spania și Franța, printre alte state, susține că emiterea în comun a unor obligațiuni este singura cale pentru a împrumuta la un cost scăzut sutele de miliarde de euro necesare.

De partea cealaltă, țări precum Germania, Austria și Olanda se tem să își asume răspunderea pentru datoriile altor țări.

Măsurile convenite deja pentru a sprijini economia blocului comunitar sunt un început bun, însă nu sunt suficiente, potrivit lui Sanchez.

Un nou pachet de trei măsuri pe termen mai scurt ar urma să fie semnat în cursul zilei de astăzi, însă chestiunea sensibilă a unui instrument de datorie colectivă, așa-numitele "coronabonduri", produce diviziuni mult mai mari.

XXX

Poziția cancelarului german Angela Merkel în această privință este neschimbată, a spus șeful său de cabinet, Helge Braun.

Guvernul german "este sceptic față de orice pune în pericol stabilitatea economică și monetară a zonei euro", a afirmat el, citat de Frankfurter Allgemeine Zeitung. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.1824 secunde