Premierul sloven Miro Cerar și-a anunțat demisia

113
Premierul sloven Miro Cerar  și-a anunțat demisia - premierul-1521116574.jpg

Articole recomandate

Premierul sloven de centru stânga Miro Cerar și-a anunțat, miercuri seară, demisia după invalidarea unui referendum guvernamental de aprobare a unui proiect major de infrastructură, transmite AFP.

"Forțele trecutului nu ne permit să lucrăm pentru generațiile viitoare. Prezint demisia mea Parlamentului", a anunțat șeful guvernului sloven, într-o conferință de presă, după ce Curtea Constituțională a invalidat un referendum referitor la amenajarea portului Koper, la Marea Adriatică.

Prin acest referendum organizat în septembrie 2017, alegătorii sloveni au aprobat construcția unei noi căi ferate pentru a deservi singurul mare port comercial sloven, de o importanță strategică pentru țară. Este vorba de un proiect de referință al coaliției lui Cerar, estimat la peste un miliard de euro.

Curtea Constituțională a reproșat guvernului că nu și-a îndeplinit obligația sa de neutralitate prin finanțarea campaniei cu fonduri publice.

Renunțarea lui Cerar vine pe fondul unor revendicări sociale, în serviciul public în special, unde grevele s-au înmulțit de la începutul anului, și cu câteva luni înainte de alegerile parlamentare, care ar trebui să fie organizate în luna iunie.

Anularea referendumului a fost, potrivit premierului Cerar, "picătura de apă care a făcut să se verse paharul" într-o coaliție de guvernare compusă din trei partide între care tensiunile au tot sporit. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9198 secunde