€ 4.7204
£ 5.2539
$ 4.2231

Mai multe ştiri online:

Premierul moldovean, la întâlnirea cu delegația UE: "Nu avem un plan A sau B"

Ştire online publicată Joi, 05 Aprilie 2018. Autor: Cuget Liber Online.
Premierul moldovean Pavel Filip apreciază sprijinul constant al Parlamentului European în promovarea parcursului european al Republicii Moldova și în implementarea reformelor, menționând că agenda de transformare a republicii este ghidată de prioritățile Acordului de asociere a Republicii Moldova la UE, cu ocazia întrevederii cu o delegație de europarlamentari din Comisia pentru Afaceri Externe și Comisia pentru Bugete, aflată într-o vizită de lucru la Chișinău, relatează portalul Deschide.md, consultat de Agerpres.

„Pentru noi, este importantă susținerea în continuare din partea UE. Nu avem un plan A sau B, avem un singur plan - apropierea de Uniunea Europeană, astfel încât parcursul european al țării să devină ireversibil”, a subliniat Pavel Filip, potrivit căruia atât guvernul, cât și parlamentul au toată determinarea să mențină implementarea Acordului de asociere drept prioritatea nr. 1 și vor continua eforturile comune de realizare a angajamentelor asumate.

Guvernul său depune toate eforturile pentru îndeplinirea acțiunilor convenite pentru acordarea asistenței macrofinanciare din partea UE, a afirmat în același timp premierul moldovean, menționând că pentru a asigura o utilizare mai eficientă a asistenței externe a fost schimbat mecanismul de coordonare a acesteia.

„În prezent, banii publici sunt cheltuiți cu mai multă prudență și eficiență maximă”, a precizat prim-ministrul.

Pavel Filip a făcut o trecere în revistă a principalelor reforme realizate de guvern în ultima perioadă, între care reforma administrației publice centrale, în domeniul justiției și al sistemului de pensii. Datorită implementării reformei sistemului de pensii, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, pensia medie a ajuns în Republica Moldova la nivelul coșului minim de consum.

Totodată, până la finele mandatului actualului guvern urmează să fie realizată așa numita „mică reformă” în justiție, care presupune o serie de acțiuni pentru consolidarea sistemului judiciar.

La rândul lor, europarlamentarii și-au confirmat dorința de întărire în continuare a cooperării Uniunii Europene cu Republica Moldova pentru ca cetățenii să se bucure de avantajele oferite de apropierea de UE. Totodată, deputații Parlamentului European au încurajat autoritățile de la Chișinău să continue eforturile pentru consolidarea statului de drept, a domeniilor justiției și mass-media, să persevereze în investigarea fraudei bancare și recuperarea activelor fraudate, precum și să depună eforturi pentru a asigura condiții optime pentru desfășurarea unor alegeri parlamentare libere și democratice. 

Distribuie :

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7477 secunde