Premierul britanic Boris Johnson a semnat acordul cu privire la Brexit

184
Premierul britanic Boris Johnson a semnat acordul cu privire la Brexit - premierul-1580072066.jpg

Articole recomandate

Premierul britanic Boris Johnson a anunțat pe Twitter că a semnat, vineri, acordul pentru ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE), prevăzută pentru 31 ianuarie, salutând "un nou capitol din istoria" țării sale, informează agenția Reuters, consultată de Agerpres. 


După trei ani de criză politică în Regatul Unit, după referendumul din 2016, Brexitul trebuie acum să fie ratificat de Parlamentul European, miercuri, înainte de a putea intra oficial în vigoare peste alte două zile, de la orele 23:00 (ora Londrei și GMT). 
Președinții Comisiei Europene și Consiliului au semnat mai devreme, vineri, acordul cu privire la Brexit aprobat de Regatul Unit pentru a permite ratificarea sa de către Parlamentul European. 


Regina Elisabeta a II-a și-a dat, joi, consimțământul pentru textul care reglementează modalitățile separării după 47 de ani de apartenență a Marii Britanii la UE. Textul fusese deja adoptat definitiv, miercuri seara, de către parlamentul britanic. 
Odată revenit la Bruxelles, originalul va fi păstrat în arhivele UE, alături de alte tratate internaționale. Londra va avea copii ale documentului. 


Parlamentul European va fi ultima instanță care se va pronunța cu privire la acord. Eurodeputații membri ai Comisiei pentru afaceri constituționale au recomandat, joi seară, cu o foarte largă majoritate de 23 de voturi împotriva a trei, aprobarea textului în sesiune plenară la 29 ianuarie. Diplomații statelor membre ale UE îl vor aproba a doua zi în scris și aceasta va fi ultima etapă a procedurii. 


Regatul Unit va putea atunci să se retragă din UE la 31 ianuarie, după 47 de ani de "căsnicie" care se va încheia după mai mult de trei ani de negocieri dificile și dezbateri dure de partea britanică asupra modalităților divorțului. 


XXX 
Uniunea Europeană a numit, vineri, un prim ambasador în Regatul Unit, care își va prelua funcția începând cu 1 februarie, la o zi după Brexit, informează AFP. 


Portughezul Joao Vale de Almeida, fost ambasador al UE în SUA, va conduce delegația ce va reprezenta UE în Regatul Unit, a anunțat într-un comunicat șeful diplomației europene, Josep Borrell. 
Această numire i-a fost adusă la cunoștință Londrei.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7015 secunde