Poluarea ne poate îmbolnăvi de bronhopneumopatie obstructivă cronică

740

Articole de la același autor

Poluarea își pune amprenta în mod pregnant asupra sănătății noastre. Cel mai mult au de suferit locuitorii din marile orașe. Poluarea atmosferică și fumatul favorizează dezvoltarea bolilor de tipul bronhopneumopatiei obstructive cronice (BPOC).

Căile aeriene se îngustează, plămânul se umple de aer, dar acesta nu mai
poate fi scos din alveole, în totalitate, în expirație. Organismul nu mai primește suficient oxigen și suferă. Așa apare bronhopneumopatia obstructivă cronică.
Dr. Emanoil Vasiliu, medic primar pneumolog, ne-a declarat că boala apare mai ales după vârsta de 40 de ani. Un risc crescut de a face această boală îl prezintă persoanele care fumează foarte mult sau care lucrează în medii foarte poluate, precum mine, cariere de piatră, silozuri de cereale, fabrici de ciment.
Boala se instalează lent. Primele semne sunt greutatea în respirație, tusea cu expectorație, oboseala la eforturi din ce în ce mai mici.
În cele mai multe dintre cazuri, pacienții vin la medic atunci când simptomele sunt foarte grave - lipsa de aer la eforturile mici, tusea permanentă, șuierături în piept. Dacă boala nu este tratată, iar pacientul continuă să fumeze sau să trăiască într-un mediu poluat, și inima poate fi afectată.
Bronhopneumopatia obstructivă cronică necesită tratament continuu și nu poate fi vindecată.
Tratamentul trebuie urmat cu strictețe. În caz contrar, bronhopneumopatia obstructivă cronică se poate agrava și poate duce la respirație superficială, afectare cardiacă și chiar moarte.
Datele statistice realizate de Organizația Mondială a Sănătății arată că, în lume, această maladie este a patra cauză de mortalitate și se estimează că va ocupa locul trei până în 2020.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9442 secunde