Polonia stârnește noi controverse. Caută muncitori străini, dar cere să fie creștini

252
Polonia stârnește noi controverse. Caută muncitori străini, dar cere să fie creștini - poloniamuncitori-1534075250.jpg

Articole recomandate

Confruntată cu o criză a forței de muncă din cauza emigrației către vestul Europei, Polonia caută lucrători străini, dar cu condiția ca aceștia să fie creștini, refuzând migranții care continuă să vină către Europa și care sunt originari mai ales din țările Africii și Orientului Mijlociu.

O soluție avută deocamdată în vedere este atragerea de imigranți filipinezi.

"Varșovia apreciază în special faptul că filipinezii sunt un popor apropiat din punct de vedere cultural, întrucât împărtășesc credința catolică", a declarat ministrul adjunct polonez al Muncii, Stanislaw Szwed, citat de agenția EFE citată de Agerpres.

La ora actuală sunt stabiliți în Polonia cu acte în regulă doar aproximativ 600 de filipinezi, dar numărul lor ar putea să crească dacă guvernul de la Varșovia va reuși semnarea unui acord cu guvernul de la Manila, a spus același oficial, care speră că o astfel de înțelegere ar putea fi încheiată în toamnă.

Obiectivul Poloniei este ca acești lucrători filipinezi să se dedice în special îngrijirii persoanelor vârstnice și sectorului medical, la fel cum se întâmplă în Olanda, țară care servește drept model pentru acordul pe care-l negociază în prezent autoritățile poloneze și filipineze.

Guvernul polonez dorește să faciliteze sosirea lucrătorilor străini, dând prioritate celor creștini, întrucât țara duce lipsă de forță de muncă specializată, mai ales în sectoarele tehnologiei informației, medicinei și construcțiilor, a explicat Stanislaw Szwed.

Mai mult de jumătate dintre companiile poloneze recunosc că nu pot acoperi posturile vacante din lipsă de candidați, în timp ce aproape o cincime dintre companii afirmă că pretențiile salariale ridicate ale candidaților le împiedică să ocupe posturile libere. O estimare pentru orizontul anilor 2030 arată că un loc de muncă din cinci va rămâne vacant în Polonia din lipsă de solicitanți.

După mai mult de două decenii de creștere economică neîntreruptă, emigrația masivă către vestul Europei (mai ales către Marea Britanie, Irlanda și Germania) și rata redusă a natalității amenință dinamismul economiei poloneze.

Polonia a emis anul trecut peste 235.000 de permise de muncă pentru lucrătorii străini, cele mai multe fiind acordate pentru ucraineni (192.547), belaruși (10.518) și nepalezi (7.100).

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4428 secunde