Premierul Mateusz Morawiecki:

"Polonia este proeuropeană, dar puțin Bruxelles-sceptică"

168

Articole recomandate

Polonia nu este o țară eurosceptică, ci dimpotrivă, ea este foarte proeuropeană, însă puțin Bruxelles-sceptică din cauza reacțiilor instituțiilor europene și ale unor oficiali europeni precum Juncker și Timmermans față de unele politici naționale în privința cărora țările din vestul Europei nu le înțeleg pe cele din est, reformele din justiție promovate de guvernul de la Varșovia fiind doar un aspect al problemei, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki, citat de Agerpres.

"Țările din vestul Europei, care nu au trăit vremurile comuniste și nici pe cele post-comuniste, nu înțeleg idiosincraziile și diferitele lucruri ce se petrec în partea centrală a Europei, în Republica Cehă, în Ungaria, în Polonia, România, Bulgaria, Lituania, Letonia și în alte câteva țări. Și acesta este lucrul pe care încercăm să-l explicăm, acela că Polonia este proeuropeană, dar puțin Bruxelles-sceptică", a spus premierul Mateusz Morawiecki la CNN, citat de agenția poloneză PAP.

Amintindu-i criticile formulate de prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans - ce acuză guvernul polonez de imixtiune politică în funcționarea sistemului judiciar, motiv pentru care Comisia Europeană a inițiat procedura Articolului 7 din tratatul UE și a trimis Polonia în fața Curții de Justiție a UE - reporterul CNN l-a întrebat pe premierul Morawiecki dacă împărtășește opinia exprimată de un membru al guvernului său, care a spus că Polonia este pedepsită de UE pentru că nu este ascultătoare.

În răspunsul său, prim-ministrul polonez a susținut că tensiunile guvernului conservator de la Varșovia cu Bruxellesul nu sunt provocate doar de divergențele pe tema justiției, fiind vorba și despre alte motive.

"Am schimbat foarte multe. Am atacat mafiile TVA-ului și un sistem fiscal fraudulos, care au existat până în 2016, iar acesta este unul dintre motive. Multora nu le convine acest lucru. Un alt motiv este că multora nu le convine să avem o politică independentă, că de exemplu nu acceptăm migrația. Acesta a fost un mare motiv de dispută cu Comisia Europeană. Angela Merkel, cancelarul german, a spus că toți cei din Africa de Nord și Orientul Mijlociu puteți veni în Europa. Noi am spus nu! Pentru că noi dorim să ne păstrăm cultura, dorim să ne păstrăm țara, dar și din rațiuni de securitate", a explicat șeful executivului polonez. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8856 secunde