Politicienii şi oamenii de ştiinţă caută soluţii la schimbările climatice

198
Politicienii şi oamenii de ştiinţă caută soluţii la schimbările climatice - fond-1627390113.jpg

Articole de la același autor

Inundaţiile şi incendiile din ultimele luni i-au făcut pe politicieni şi pe experţii climatici să se întâlnească zilele acestea pentru a finaliza cea mai cuprinzătoare evaluare științifică privind starea încălzirii globale din 2013 și până în prezent, notează BBC News. În următoarele două săptămâni, grupul interguvernamental de experți al ONU însărcinat cu evaluarea riscurilor asupra încălzirii globale datorată efectelor activității umane (IPCC) va discuta despre efectele schimbărilor climatice în plan global cu reprezentanți ai 195 de guverne.

Experții spun că raportul care va reieși după acest maraton al discuțiilor va reprezenta un „apel de trezire” pentru statele lumii, în ceea ce privește lupta împotriva fenomenelor meteorologice extreme. De asemenea, se anticipează că sumarul scurt de circa 40 de pagini, care va fi publicat ulterior consultărilor din următoarele 14 zile, să influențeze factorii de decizie politică și să joace un rol important în ghidarea liderilor mondiali care vor veni anul acesta la Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice, care se va desfășura între 1 și 12 noiembrie în orașul Glasgow, pentru a discuta cum să facă față problemelor climatice critice.

Pe măsură ce planeta s-a tot încălzit în ultimii 30 de ani, iar fenomenele meteorologice extreme s-au intensificat, IPCC a devenit cea mai importantă platformă atunci când vine vorba de sintetizarea stării de înțelegere științifică a urgenței climatice, cât și a impactului și a soluțiilor privind problemele de mediu. Anul acesta, discuțiile între experții IPCC și cele 195 de guverne au loc în perspectiva evenimentelor meteorologice extreme, precum inundațiile sau incendiile de vegetație ori valurile mari de căldură, care au zguduit SUA, Canada, Europa și Asia. Mai mult ca niciodată se caută un răspuns referitor la rolul jucat de om în intensificarea schimbărilor climatice.

Ce rol are IPCC și de ce este relevant pentru publicul larg

Fondat în anul 1988, rolul IPCC constă în a oferi politicienilor evaluări la fiecare șase sau șapte ani cu privire la știința, impactul și posibilele opțiuni de combatere a schimbărilor climatice. De-a lungul anilor, rapoartele acestui grup interguvernamental de experți climatici afiliați ONU au început să fie luate în seamă din ce în ce mai mult, pe măsură ce scenariile preconizate au început să se adeverească tot mai mult. Se așteaptă ca raportul IPCC, care va fi publicat pe 9 august, să fie parcurs de toți participanții la cea de-a 26-a conferință a Națiunilor Unite privind schimbările climatice. Pe lângă noile informații privind creșterea nivelului mării și starea regiunii arctice și a Antarcticii, raportul de sinteză al IPCC va conține probabil noi informații despre șansele umanității de a menține creșterea temperaturii medii globale la o valoare de maximum 1,5 grade Celsius până la sfârșitul acestui secol. De asemenea, acesta va evalua dacă guvernele sunt pe drumul cel bun pentru a atinge obiectivele convenite în Acordul Climatic de la Paris, negociat și aprobat de guvernele lumii în timpul COP 21. În următoarele două săptămâni, rezumatul special al IPCC pentru factorii de decizie politică, care va avea aproximativ 40 de pagini, va fi negociat și convenit, cuvânt cu cuvânt, împreună cu reprezentanți ai celor 195 de guverne.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5003 secunde