Politică cu pumni și picioare, în Parlamentul turc

159
Politică cu pumni și picioare,  în Parlamentul turc - bataieparlamentturc-1484227254.jpg

Articole recomandate

Parlamentarii turci s-au luat la bătaie în noaptea de miercuri spre joi, în timpul unei dezbateri privind un pachet de reformă constituțională menit să îi extindă puterea președintelui Recep Tayyip Erdogan.


Parlamentarii din partidul aflat la guvernare, AKP, și cei din principala formațiune de opoziție, CHP, s-au luat la bătaie și s-au îmbrâncit, pe podiumul din sala de plen. 


AKP, susținut de formațiunea naționalistă MHP, vrea să impună reforma constituțională care, potrivit lui Erdogan, va permite o conducere puternică necesară pentru evitarea întoarcerii unui guvern fragil de coaliție. Formațiunea de opoziție CHP și cea pro-kurdă HDP se tem că reforma va alimenta autoritarismul. 


În cursul disputei, deputații CHP au obiectat față de faptul că membrii AKP au votat fără să intre în cabinele instalate pentru facilitarea votului secret. Furioși, aleșii AKP au încercat să ia telefonul mobil al unui deputat CHP care a filmat scena. În pofida incidentelor, articolele 3, 4 și 5 din cele 18 ale proiectului de lege au fost aprobate în sesiunea parlamentară care a continuat până ieri dimineață. 


Proiectul de lege necesită susținerea a cel puțin 330 de deputați din totalul de 550, pentru a fi supusă la referendum în primăvară. AKP are 316 deputați, iar MHP 39. Cele trei articole au fost aprobate cu între 341 și 343 de voturi pentru. 


Reforma îi va permite lui Erdogan să numească și să demită miniștri, să preia din nou conducerea AKP și să guverneze până în 2029. Planurile includ alegeri prezidențiale și generale în 2019. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3091 secunde