Plecați la muncă peste hotare? Ce să faceți să nu ajungeți sclavi!

92
Plecați la muncă peste hotare? Ce să faceți să nu ajungeți sclavi! - masina48c7c4ca585c-1427629060.jpg

Articole de la același autor

Persoanele care doresc să lucreze peste hotare sunt îndrumate de Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane și Poliția Română să fie precaute înainte de a accepta un loc de muncă

- verifică legalitatea firmei de intermediere a forței de muncă (certificatul de înregistrare eliberat de Registrul Comerțului, statutul firmei, etc.)


pentru a lucra în străinătate ai nevoie de un contract de muncă sau de o invitație oficială de la un angajator din afara României. Începând cu 2009, cetățenii români pot munci pe teritoriul U.E fără invitație din partea unui angajator.


- poți lucra legal în străinătate numai dacă ai o viză de lucru, pe care o poți obține doar de la Direcția consulară a Ambasadei țării de destinație, numai după un interviu cu reprezentantul acestei direcții.


- viza de lucru se deschide în baza unui contract de muncă sau a unei invitații oficiale din partea angajatorului. Durata perfectării este de cel puțin câteva zile și poate ajunge la câteva săptămâni.


- contractul de muncă trebuie întocmit în cel puțin 2 exemplare și scris într-o limbă pe care o cunoști foarte bine (română).

- înainte de a semna contractul de muncă, pentru siguranță și dacă este posibil, consultă un jurist. Nu semna niciodată un document fără a-i cunoaște conținutul.


- verifică dacă la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă se găsește înregistrat contractul de muncă semnat de tine;

- angajatorul din afara României sau firma intermediară, de obicei, nu acoperă cheltuielile pentru obținerea pașaportului, vizei sau cheltuielile de transport, deci nu accepta aranjamente în contul firmei de intermediere.


- viza turistică, de studii sau alt tip de viză nu îți dă dreptul să muncești legal. Angajarea având la bază o astfel de viză este ilegală și poți fi amendat/ă, arestat/ă, sau deportat/ă. În acest caz angajatorul te poate manipula, impunându-ți să faci tot ceea ce dorește.

- interesează-te care este salariul mediu în țara în care ți se propune să lucrezi.

- verifică dacă salariul propus îți va permite să acoperi cheltuielile pe care le vei avea în țara respectivă (cazare, mâncare, haine).

- evită semnarea unui contract cu specificații evazive de genul: "și alte tipuri de activități" sau "toate activitățile la cererea angajatorului".

- învață limba țării sau câteva cuvinte uzuale în limba țării de destinație pentru a cere ajutor dacă vei avea nevoie.

Lasă cât mai multe informații familiei și prietenilor!


- anunță cu cine, unde și cum pleci din țară, lasă o fotografie recentă, stabilește o parolă, pe care să o poți folosi în convorbirile cu familia, dacă ai probleme. Află numărul de telefon al Ambasadei României din țara respectivă și memoreză-l!


- nu da nimănui actele tale de identitate, cu excepția autorităților

- nu accepta să perfectezi documentele și să ți se plătească drumul în credit sau cu împrumut

- nu accepta să pleci cu acte false

- nu accepta să pleci la lucru cu viză turistică

- nu accepta să ți se perfectează documentele de călătorie sau de lucru fără participarea ta și în timp foarte scurt

- nu accepta locul de muncă oferit dacă acesta este în mod evident peste posibilitățile tale de pregătire profesională

- nu accepta să păstrezi secretă plecarea ta



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2878 secunde