Se relansează producția de țiței la Constanța

"Petromar" începe exploatarea unui nou bloc de zăcăminte de petrol la Marea Neagră

883
Sorin Icleanu, șeful serviciului de producție din cadrul "Petromar" Constanța, a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", că din acest an va începe producția în blocul de zăcăminte de petrol "Neptun", din Marea Neagră. "Se speră că extracția va fi de succes, ca și în cazul blocului «Histria»" – a afirmat el.
Potrivit informațiilor oferite, producția din blocul "Histria", care cuprinde zăcămintele "Lebăda Est", "Lebăda Vest", "Sinoe" și "Pescăruș", a scăzut, în mod natural, de la un volum de 1.500 tone de țiței pe zi, în anii 1997 – 1998, la peste 800 tone pe zi, în prezent. În schimb, a crescut producția de gaze.
Icleanu a declarat: "Noi sperăm ca «Petromar» să compenseze, prin noile descoperiri, declinul actualelor zăcăminte și astfel să ne stabilizăm cu o producție anuală de peste 10 milioane barili de țiței echivalent." Potrivit acestuia "nu se poate spune că vom reveni la 1.500 tone pe zi, dar obiectivul nostru este menținerea producției actuale."
Șeful de serviciu a refuzat să dezvăluie localizarea blocului "Neptun" și estimările privind rezerva de țiței.
Din alte surse, am aflat că exploatarea va debuta la zăcământul "4 Delta", situat în dreptul reperului Gura Portiței. Extracția va fi realizată cu o instalație de tip manifold, care se plasează pe fundul mării cu ajutorul duzelor. Noul procedeu este o premieră la Marea Neagră, unde s-au folosit, până acum, doar instalații de suprafață. Sursele noastre au declarat că, în urmă cu o lună, licitația pentru montarea manifold-ului în zona de extracție a fost câștigată de firma "Petroconst" și că se așteaptă vremea bună pentru începerea montajului. Se pare că se va merge pe o exploatare rațională de 200 - 400 tone pe zi, astfel că, pe ansam-blu, producția de țiței a "Petromar" va atinge nivelul zilnic de 1.000 - 1.200 tone, care va fi menținut constant.
Pe de altă parte, prospecțiunile din zona Mării Negre continuă. Chiar dacă evită să o spună cu voce tare, unii dintre inițiații în exploatarea petrolului din această parte a lumii vorbesc de zăcăminte comparabile cu cele din Marea Caspică. Diferența, spun ei, este că acestea trebuie căutate la adâncimi mai mari, fapt ce presupune o nouă generație de instalații de foraj.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.5042 secunde