Petrolier britanic sechestrat de Iran. Uniunea Europeană cere eliberarea navei

146
Petrolier britanic sechestrat de Iran. Uniunea Europeană cere eliberarea navei - petrolier-1563708905.jpg

Articole recomandate

Uniunea Europeană a cerut Iranului să elibereze imediat petrolierul britanic capturat, vineri, în strâmtoarea Ormuz, avertizând că evoluțiile în jurul acestui caz prezintă riscul unei escaladări a unei situații deja tensionate, relatează agenția DPA, consultată de Agerpres.

"Sechestrarea a două nave de către autoritățile iraniene în strâmtoarea Ormuz provoacă mare îngrijorare", spune un purtător de cuvânt al politicii externe a UE într-un comunicat. "Într-o situație deja tensionată, această evoluție prezintă riscuri de escaladare și subminează eforturile care se fac pentru a găsi o modalitate de a rezolva tensiunile curente", adaugă comunicatul.

"Cerem eliberarea imediată a navei încă reținute și a echipajului său și facem apel la reținere pentru a evita noi tensiuni. Libertatea navigației trebuie respectată în orice moment", spune UE.

Pentru moment, Iranul a rămas surd la numeroasele apeluri - în special ale Parisului și Berlinului - de a elibera nava care arborează pavilionul britanic. Londra l-a convocat, sâmbătă, pe însărcinatul cu afaceri al Iranului în Regatul Unit exprimându-și "extrema dezamăgire" față de Teheran.

v v v

Petrolierul britanic Stena Impero reținut, vineri, de Iran a fost implicat într-un accident cu o ambarcațiune de pescuit iraniană și a ignorat apelul de urgență al acesteia, a transmis agenția de știri Fars din Iran, sâmbătă, citând un oficial, conform Reuters.

Toți cei 23 de membri ai petrolierului sunt acum în portul Bandar Abbas și vor rămâne pe vas până la sfârșitul unei investigații în curs de desfășurare, l-a citat Fars pe acest oficial.

"A fost implicat într-un accident cu o navă de pescuit iraniană. Când aceasta a trimis un apel de urgență, vasul sub pavilion britanic a ignorat acest lucru", a declarat șeful Organizației Maritime și al Porturilor din provincia sudică Hormozgan, Allahmorad Afifipour. "Petrolierul se află acum în portul Bandar Abbas din Iran și toți cei 23 de membri ai echipajului vor rămâne pe navă până la finalizarea anchetei", a adăugat el.

Echipajul este alcătuit din 18 cetățeni indieni și alți cinci din Rusia, Filipine, Lituania și din alte țări, a spus Afifipour. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4797 secunde