Peste jumătate dintre plaje ar putea dispărea până în 2100, din cauza schimbărilor climatice

197
Peste jumătate dintre plaje ar putea dispărea până în 2100, din cauza schimbărilor climatice - ddd-1583178286.jpg

Articole recomandate

Schimbările climatice și creșterea nivelului apelor oceanelor ar putea duce la dispariția a jumătate dintre plajele de nisip din lume până în 2100, potrivit unui studiu apărut luni în revista Nature Climate Change, informează Agerpres.

Chiar dacă omenirea reduce drastic emisiile de gaze cu efect de seră responsabile de încălzirea climatică, peste o treime din litoralul nisipos este amenințat. Dispariția acestuia va avea consecințe în ceea ce privește activitățile turistice, dar nu doar atât. "În afara turismului, plajele de nisip oferă deseori primul mecanism de protecție împotriva furtunilor și inundațiilor și fără acestea, impactul evenimentelor climatice extreme va fi probabil mai mare", a avertizat Michalis Vousdoukas, conducătorul studiului, cercetător în cadrul Centrului comun de cercetare al Comisiei Europene, care a adăuga "trebuie să ne pregătim".

Plajele de nisip ocupă peste un sfert din suprafața litoralului la nivel mondial și se situează frecvent în regiunile cu cel mai mare număr de locuitori. Acestea sunt periclitate de fenomenul eroziunii provocat de noile construcții, creșterea nivelului mărilor, furtunilor, care amenință infrastructuri și vieți.

Australia ar putea fi țara cel mai grav afectată, cu aproape 15.000 de kilometri de plaje de nisip care vor fi șterșe de pe hartă în 80 de ani, urmată de Canada, Chile, Statele Unite. Mexic, China, Rusia, Argentina, India și Brazilia se află de asemenea pe lista țărilor afectate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2546 secunde