Negociatorul-șef al UE, Michel Barnier:

"Pentru a avea succes, negocierile privind Brexit-ul trebuie accelerate"

120

Articole recomandate

Reușita negocierilor cu privire la retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană presupune accelerarea discuțiilor, cu numai 13 luni înaintea datei oficiale a Brexit-ului, a subliniat negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, potrivit agenției Reuters, consultată de Agerpres.

"Dacă vrem ca aceste negocieri să aibă succes, și eu vreau acest lucru, ele trebuie să fie accelerate", a declarat Michel Barnier, într-o conferință de presă, la Bruxelles, în care a prezentat proiectul tratatului privind retragerea, elaborat de UE, document ce va fi dezbătut de Cei 27 înainte de a fi pus pe masa negocierilor cu Londra.

UE și Marea Britanie speră să cadă de acord asupra acestui tratat în aproximativ opt luni. Proiectul tratatului se bazează pe acordurile interimare convenite în decembrie de cele două părți și pe pozițiile UE pe care Londra încă nu le-a acceptat.

În particular, protocolul privind evitarea unei "frontiere dure" între Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord va viza menținerea efectivă a acesteia din urmă în interiorul structurilor și al regulamentelor UE.

Michel Barnier a subliniat că acest aspect este în concordanță cu ceea ce s-a convenit în decembrie cu premierul britanic Theresa May și poate fi înlocuit dacă Londra prezintă o soluție alternativă detaliată.

Partidul Democratic Unionist nord-irlandez a criticat această propunere, estimând că astfel s-ar crea divizări între provincia Irlanda de Nord și restul Regatului Unit.

Conform proiectului de tratat, va fi creat un comitet comun UE-Marea Britanie pentru supravegherea acordurilor, dar Curtea de Justiție a UE va rămâne autoritatea ultimă pentru soluționarea disputelor (între blocul comunitar și Londra).

Barnier a adăugat că săptămâna viitoare va participa la o nouă rundă de negocieri privind Brexit-ul și se va întâlni și cu liderii politici nord-irlandezi. El a accentuat că încă există "divergențe semnificative" în discuțiile privind o eventuală "perioadă de tranziție" pentru Marea Britanie după ce aceasta părăsește UE, la finalul lui martie anul viitor. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6757 secunde