Pentagonul continuă să sprijine acordul cu Iranul

101
Pentagonul  continuă să sprijine acordul cu Iranul - pentagon-1521036533.jpg

Articole recomandate

Acordul nuclear iranian rămâne în interesul Statelor Unite, a apreciat, ieri, un înalt responsabil al Pentagonului, în timp ce președintele american Donald Trump a afirmat că este un acord "oribil", relatează AFP.

"Împărtășesc părerea secretarului Apărării, Jim Mattis, și a șefului Statului Major Interarme american, Joe Dunford, care consideră că este în interesul Statelor Unite să fie păstrat acest acord", a declarat în fața unei comisii a Senatului comandantul forțelor americane în Orientul Mijlociu, generalul Joseph Votel.

"Din punctul meu de vedere, (acordul) rezolvă una din principalele amenințări cu care ne confruntăm din partea Iranului", a adăugat el.

"Dacă acordul dispare, va trebui să găsim o altă modalitate de a ne ocupa de programul nuclear al Iranului", a mai spus generalul Votel.

Donald Trump, care amenință să denunțe în mai acordul internațional asupra programului nuclear iranian, a menționat acest subiect printre divergențele cu șeful diplomației, Rex Tillerson, pe care l-a demis, marți, fără menajamente.

Directorul CIA, Mike Pompeo, pe care președintele american l-a numit pentru a-i urma în funcție, este considerat un "dur". De la numirea sa în funcție, în ianuarie 2017, el a adoptat tonul agresiv și uneori războinic folosit de șeful său, promițând că CIA va fi mai "brutală", în special față de Iran și Coreea de Nord.

Încheiat în iulie 2015 sub președinția lui Barack Obama între Iran și marile puteri (Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Rusia, China și Germania), acordul reglementează strict activitățile nucleare ale Teheranului cu scopul de a garanta natura lor pașnică, în schimbul ridicării sancțiunilor financiare.

Administrația Trump critică, mai ales, ridicarea programată, cu începere din 2026, a unor restricții lovind Iranul, precum și continuarea de către Teheran a programului balistic încălcând Rezoluția 2231 a Consiliului de Securitate al ONU.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6105 secunde