Pentagonul avertizează! Rusia continuă să comaseze trupe în apropiere de Ucraina

187
Pentagonul avertizează! Rusia continuă să comaseze trupe în apropiere de Ucraina - pentagonul-1643391222.jpg

Articole recomandate

Rusia a continuat să concentreze trupe în apropiere de frontiera cu Ucraina în cursul ultimelor 24 de ore, a declarat, joi seara, un purtător de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, citat de agenţia DPA, consultată de Agerpres.

„În ceea ce priveşte concentrarea de trupe ruse, continuăm să vedem, inclusiv în ultimele 24 de ore, o mai mare acumulare de forţe de luptă credibile desfăşurate de către ruşi, din nou, în partea de vest a ţării lor şi în Belarus”, a explicat John Kirby, într-o conferinţă de presă la Washington.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării din SUA a anunţat, de asemenea, că un ajutor suplimentar militar va fi trimis în Ucraina, spunând că acesta ar trebui să sosească într-o perioadă destul de scurtă de timp.

„Nu detaliem de regulă conţinutul acestor livrări. Cred că puteţi înţelege de ce ne dorim să fim prudenţi în legătură cu expunerea publică a tipului de capabilităţi oferite Ucrainei”, a remarcat el.

Ejednevnaia Gazeta - publicaţie rusă independentă, al cărei redactor-şef adjunct este expertul militar Aleksandr Golţ - subliniază într-un editorial publicat joi că „Rusia se îndreaptă într-un ritm rapid către război”, indicând că, pe lângă forţele dislocate la graniţa ruso-ucraineană, se poate observa o „concentrare fără precedent de trupe” ruse în Belarus.

Din Extremul Orient sunt transferate aici forţe de aviaţie, sisteme de apărare antiaeriană S-400 şi formaţiuni militare combinate. Pe lângă paraşutişti, au fost trimise şi forţe de infanterie marină, chiar dacă Belarus nu are ieşire la mare, remarcă editorialistul Ejednevnaia Gazeta.

„Ultima oară când infanteria marină rusă a participat la o operaţiune pur terestră a fost în timpul războiului din Cecenia” (1999-2009), menţionează el, apreciind că transferul „beretelor negre” din Extremul Orient sugerează că Moscova nu precupeţeşte niciun efort pentru a-şi spori efectivele concentrate în apropierea frontierei cu Ucraina.

Din comunicatele marinei ruse rezultă că cele mai de amploare manevre sunt programate să aibă loc în Marea Mediterană, unde sunt concentrate navele flotelor ruse de Nord, din Pacific şi Marea Baltică, inclusiv două crucişătoare, mai multe fregate, şase nave mari de desant care pot transporta între 4.000 şi 5.000 de paraşutişti. Manevrele vor fi coordonate cu exerciţiile Flotei ruse din Marea Neagră.

În acest context, preşedintele american Joe Biden a apreciat că există o posibilitate clară ca Rusia să invadeze Ucraina în luna februarie, comunicându-i această temere omologului său ucrainean Volodimir Zelenski într-o convorbire telefonică, joi seara. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4437 secunde