PE adoptă trei rezoluții privind introducerea brevetului unic european

362
PE adoptă trei rezoluții privind introducerea brevetului unic european - parlament-1355330482.jpg
Parlamentul European (PE) a adoptat, în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, așa-numitul "pachet al brevetului UE", prin trei voturi diferite privitoare la brevetul unic, la regimul lingvistic al acestuia și la înființarea unui tribunal care să poată tranșa litigiile din domeniu. 


Inventatorii europeni vor putea în curând să obțină un brevet unic. După 30 de ani de convorbiri, noile reglementări vor reduce costurile unui brevet UE cu până la 80%, ceea ce va face ca acesta să devină mai competitiv în comparație cu SUA și Japonia, informează PE într-un comunicat dat publicității pe site-ul său. 
"Proprietatea intelectuală nu trebuie să se oprească la frontiere. Calea spre introducerea brevetului UE a fost lungă și sinuoasă, dar în cele din urmă a meritat efortul", a declarat Bernhard Rapkay, din grupul S&D, care a întocmit raportul "Crearea unei protecții unitare prin brevet". "Votul de azi este o veste bună pentru economia UE și în special pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-urile) europene", a adăugat eurodeputatul.

Regimul actual al patentului european "este efectiv o taxă asupra inovării", a apreciat eurodeputatul italian Raffaele Baldassarre, membru al grupului PPE și raportor pentru "Protecția unitară prin brevet". "Măsuri specifice care le permit IMM-urilor să deconteze integral costurile de traducere și care asigură o protecție legală suplimentară în caz de contrafacere au fost introduse la solicitarea PE", a adăugat el.

Noul brevet va fi mai ieftin și mai eficient decât sistemul curent de protejare a invențiilor indivizilor și firmelor. Noul regim va asigura brevetului unic protecție în toate cele 25 de state participante (statele UE mai puțin Spania și Italia), reducând costurile pentru firmele UE și sporindu-le astfel competitivitatea. Când noul sistem va fi funcțional, un brevet UE va costa doar 4.725 de euro, în loc de 36.000 de euro în prezent, susține Comisia Europeană (CE).

Conform noilor reglementări, orice inventator va putea să depună o cerere la Organizația Patentului European (EPO) pentru un brevet european valabil în toate cele 25 de țări participante. Brevetele vor putea fi depuse în engleză, franceză sau germană.

Pentru a reduce costurile, PE a adoptat prevederea că traducerea va fi pe deplin rambursată pentru IMM-urile din UE, ONG-uri, univer-sități și organizații publice de cercetare. De asemenea, eurodeputații s-au asigurat că taxele de reînnoire, care reprezintă o mare parte din costul final, vor fi stabilite la un nivel care ține cont de nevoile speciale ale IMM-urilor.

Acordul european privind crearea unui tribunal al brevetului unic va intra în vigoare la 1 ianuarie 2014 sau după ce 13 țări contractoare îl ratifică, cu condiția ca Marea Britanie, Franța și Germania să se afle printre ele. Celelalte două rezoluții privind brevetul unic vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2014.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5542 secunde