Patriarhia Moscovei întrerupe o parte a legăturilor sale cu Constantinopolul

137
Patriarhia Moscovei întrerupe o parte a legăturilor sale cu Constantinopolul - rusia-1536972337.jpg
Biserica Ortodoxă Rusă a anunțat vineri că a întrerupt o parte din legăturile sale cu Patriarhia de Constantinopol căreia îi reproșează că dorește să recunoască o Biserică ortodoxă ucraineană independentă de Moscova, relatează AFP, potrivit Agerpres.


"Practic de fiecare dată când Biserica Ortodoxă Rusă se află într-o situație dificilă, primim lovituri în spate din partea Patriarhiei de Constantinopol", a declarat vineri șeful diplomației Patriarhiei Moscovei, mitropolitul Ilarion, în cursul unei conferințe de presă.


Există în Ucraina o biserică atașată Moscovei și alta fidelă Patriarhiei Kievului, autoproclamată după independența acestei țări în 1992 și care nu este recunoscută până în prezent de nicio biserică ortodoxă din lume.


Patriarhul de Constantinopol, Bartolomeu I, nu a anunțat oficial decizia sa de a recunoaște o Biserică autocefală în Ucraina, dar această perspectivă ce ar permite Ucrainei să elibereze de sub tutela religioasă a Rusiei o parte dintre credincioși este de neacceptat pentru Patriarhia Moscovei.


Constantinopolul a trimis în septembrie doi emisari la Kiev, ceea ce a declanșat furia Patriarhiei ruse.


"Patriarhia de Constantinopol a pătruns pe teritoriul canonic al Patriarhiei Moscovei trimițându-și exarhii la Kiev", a acuzat mitropolitul Ilarion.

Mitropolitul a făcut aceste declarații după anunțul a două decizii drastice ale Sfântului Sinod, instituție colegială la vârful ierarhiei ortodoxe ruse.

Sfântul Sinod a anunțat într-un comunicat că Patriarhia Moscovei nu va mai participa la adunările episcopale, la comisiile și structurile prezidate de reprezentanți ai Patriarhiei de Constantinopol. Pe de altă parte, în liturghia lor, bisericile sub controlul Moscovei nu se vor mai ruga pentru Patriarhiul de Constantinopol.

Potrivit mitropolitului Ilarion, aceste decizii sunt un fel de "întrerupere a relațiilor diplomatice" dintre cele două patriarhii.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0031 secunde