Pastorul care a declanșat un scandal între Turcia și SUA va fi eliberat

176
Pastorul care a declanșat un scandal între Turcia și SUA va fi eliberat - andrewbrunson-1539355540.jpg

Articole recomandate

Un tribunal turc a ordonat vineri eliberarea din arestul la domiciliu a pastorului american Andrew Brunson, aflat în centrul unui scandal diplomatic între Ankara și Washington, relatează Reuters. 


Decizia tribunalului din provincia turcă Izmir de a ridica controlul judiciar în cazul lui Andrew Brunson îi va permite acestuia să părăsească teritoriul Turciei și să se întoarcă în Statele Unite. 


De asemenea, instanța de judecată l-a condamnat pe Brunson la 3 ani și o lună și jumătate de închisoare pentru acuzații de terorism, însă a făcut cunoscut că pastorul american nu va ispăși sentința pentru că a fost deja reținut din octombrie 2016. 


Avocatul lui Brunson, Ismail Cem Halavurt, a declarat pentru dpa că se așteapă ca pastorul american să părăsească vineri Turcia. 


Martori au afirmat că Brunson a plâns când instanța a anunțat decizia. Înainte de sentință, pastorul american a declarat: 'Sunt nevinovat. Îl iubesc pe Isus, iubesc Turcia'. 


Parchetul turc a cerut vineri ridicarea măsurii arestului la domiciliu și a interzicerii părăsirii teritoriului Turciei impuse pastorului american Andrew Brunson. 


Președintele american Donald Trump a scris vineri pe Twitter că administrația sa 'depune eforturi intense' în cazul lui Andrew Brunson, la scurt timp după ce un tribunal turc a decis eliberarea pastorului. 


Pastorul în vârstă de 50 de ani, originar din Carolina de Nord, a fost arestat în decembrie 2016. El este acuzat de legături cu mișcarea lui Fethullah Gulen, un cleric musulman care trăiește în exil în SUA și pe care Turcia îl consideră a fi principalul vinovat pentru tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016. 


De asemenea, Andrew Brunson este acuzat de colaborare cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), formațiune scoasă în afara legii în Turcia. 


Detenția și apoi arestul la domiciliu în cazul pastorului Brunson au provocat o criză gravă între Ankara și Washington. Președintele american Donald Trump, înfuriat de detenția lui Brunson, a autorizat în august dublarea taxelor vamale la importurile de aluminiu și oțel din Turcia. Ankara a ripostat sporind la rândul ei taxele vamale la importurile de mașini, alcool și tutun din SUA.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.837 secunde