Partidul lui Erdogan, înfruntat de proprietarii livezilor de măslini

216
Partidul lui Erdogan, înfruntat  de proprietarii livezilor de măslini - erdogan-1504521363.jpg

Articole recomandate

Proprietarii livezilor de măslini din Turcia, al patrulea producător mondial de ulei de măsline, au fost protagoniștii unuia dintre puținele cazuri de opoziție triumfătoare la adresa măsurilor luate de președintele turc, islamistul Recep Tayyip Erdogan, a relatat EFE.

Cu o producție de 177.000 tone în 2016, Turcia s-a situat doar în urma Spaniei, Italiei și Greciei ca principal furnizor de ulei de măsline, potrivit datelor Consiliului Oleicol Internațional (COI), organizație interguvernamentală cu caracter științific și tehnic activă în sectorul uleiului de măsline și al măslinelor de masă.

Această poziție părea să fie amenințată de recentele planuri ale guvernului turc de deschidere a livezilor de măslini către activitatea industrială, care s-au lovit însă de opoziția sectorului și de tradițiile sale bine înrădăcinate.

Proiectul de lege, promovat de Partidul Justiție și Dezvoltare (AKP) al lui Erdogan, la putere din 2002, avea în vedere modificarea dispoziției care interzice ridicarea de construcții la o distanță mai mică de trei kilometri de livezile de măslini. Și aceasta deoarece pentru ministrul industriei, Faruk Ozlu, legea în vigoare, care datează din 1939, este învechită. "Dacă se ține cont de tehnologia din zilele noastre, nu pare să aibă prea mult sens faptul că nu te poți apropia la mai puțin de trei kilometri", a susținut Ozlu în parlamentul de la Ankara.

Luni la rând, agricultorii s-au mobilizat împotriva acestor planuri, susținuți de numeroase organizații ale societății civile și de principala formațiune de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP, social-democrat). "Îmi pot tăia capul, dar nu-mi pot tăia copacii", a fost unul dintre sloganurile care au putut fi auzite la protestele agricultorilor. În cele din urmă, comisia pentru industrie din parlament a decis să retragă, la 13 iunie, cel mai polemic articol din proiectul de lege.

În unele regiuni din Turcia, măslinii guvernează de secole viața oamenilor. Astfel, într-o zonă din jurul localității Edremit, în vestul extrem al Turciei, toți trăiesc de pe urma măslinilor. Aici, fetele nu se mărită dacă nu primesc arbori de măslin de la logodnicii lor, iar tăiatul moțului sau tradiționala circumcizie a băieților nu au loc dacă respectivul copil nu primește în dar un măslin.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3573 secunde