Partidul Comunist Chinez sărbătoreşte 100 de ani de la înfiinţare

735
Partidul Comunist Chinez sărbătoreşte 100 de ani de la înfiinţare - fond-1625170622.jpg

Articole de la același autor

Partidul Comunist Chinez (PCC) împlineşte 100 de ani de la primul Congres Naţional al partidului. Aniversarea se desfăşoară într-un moment în care China este în competiţie directă cu Statele Unite ale Americii pentru supremaţia globală, în condiţiile în care inegalităţile economice sunt uriaşe.

De la 1 iulie, în China sunt organizate ceremonii fastuoase pentru a marca un secol de la înfiinţarea PCC şi 72 de ani de când este la putere, fără a fi avut vreun adversar. La 23 iulie 1921, într-o casă mică din cărămidă din fosta concesiune franceză din Shanghai, Mao Zedong și un mic grup de revoluționari chinezi, inspirați de revoluția bolșevică din Rusia, s-au adunat în secret pentru a forma un nou partid politic. La acea vreme, China era o țară săracă și lovită din plin de războiul civil. Având sprijinul populației din zona rurală a Chinei, în mare parte, în 1949, Partidul Comunist Chinez (PCC) a reușit să dea jos guvernul naționalist din Chiang Kai-shek, care s-a retras în insula Taiwan. La 1 octombrie 1949, președintele PCC, Mao Zedong, a proclamat Republica Populară Chineză la Beijing.

Odată ajuns la putere, Mao a încercat să accelereze dezvoltarea industrială a Chinei prin politici îndrăznețe, dar uneori dezastruoase, precum Marele Salt din 1958. Aceasta a presupus o campanie de colectivizare agricolă, ce a condus la aproximativ 30 de milioane decese din cauza foametei. Când Mao a murit, în 1976, noii lideri ai PCC s-au angajat într-o serie de reforme politice și economice revoluționare pentru sistemul comunist, precum deschiderea țării către comerțul internațional și investiții inovative.

PCC, supremaţie absolută sub conducerea lui Xi Jinping

În cele cinci decenii de la moartea lui Mao, PCC a pus bazele unei creșteri economice puternice, care a scos zeci de milioane de oameni din sărăcie și a transformat China într-o putere globală majoră. La 100 de ani de la înființarea sa, PCC se mândrește astăzi cu peste 95 de milioane de membri, echivalent cu aproape 7% din întreaga populație a Chinei, și a rămas unul dintre puținele partide comuniste care și-au menținut puterea în secolul XXI. Sub președintele Xi Jinping, cel mai puternic lider al Chinei de la Mao și până în prezent, partidul comunist chinez s-a infiltrat tot mai mult în societatea chineză și a reușit să anihileze orice urmă de disidență, inclusiv în Tibet, Xinjiang sau Hong Kong. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.2671 secunde