Parlamentul European a adoptat reforma privind drepturile de autor pe piața unică digitală

148
Parlamentul European a adoptat reforma privind drepturile de autor pe piața unică digitală - parlamentul-1553711933.jpg

Articole recomandate

Parlamentul European a adoptat, marți, cu 348 de voturi pentru și 274 voturi împotrivă, reforma europeană a drepturilor de autor pe internet, un text foarte așteptat de media și lumea culturală, dar contestat de platformele americane și susținătorii libertății internetului, informează Agerpres.

Mai întâi, legislativul comunitar a votat împotriva propunerii de respingere a propunerii Comisiei Europene, dar și, la limită, împotriva unei solicitări a eurodeputatei austriece Evelyn Regner (SPO, grupul S&D), făcută în numele a 38 de eurodeputați, ca amendamentele la acordul provizoriu să fie supuse la vot individual.

În cele din urmă, reforma propusă de Comisia Europeană în septembrie 2016 a fost adoptată, cu 348 de voturi pentru, 274 împotrivă și 36 de abțineri.

"În pofida campaniei costisitoare a marilor jucători din domeniul tehnologiei, noile reguli reprezintă un acord larg asupra nevoii unui mecanism funcțional de protecție a proprietății în era digitală", a declarat raportorul Axel Voss, din grupul PPE din PE.

El a dat asigurări că directiva nu schimbă regulile jocului, ci le face pe cele actuale aplicabile: "Ceea ce era legal să postezi înainte de directivă va rămâne legal după adoptarea directivei. Acordurile de copyright încheiate între platforme și deținătorii de drepturi vor exclude eventualitatea ca utilizatorii să fie trași la răspundere pentru încălcarea copyrightului".

După trei ani de negocieri intense între Parlamentul European și statele membre, acordul provizoriu prevede aplicarea și în mediul online a drepturilor și obligațiilor legislației privind drepturile de autor. Noile reguli oferă posibilitatea autorilor și editorilor de presă de a negocia drepturile de autor cu platforme de internet precum YouTube și agregatori de știri ca Google News sau Facebook.

De asemenea, au fost introduse mai multe garanții pentru a se asigura că internetul rămâne un spațiu caracterizat de libertatea de expresie.

Acordul dorește, de asemenea, să faciliteze folosirea materialelor cu drept de autor în scopul cercetării efectuate prin intermediul prelucrării de text și date, eliminându-se astfel un dezavantaj competitiv important cu care se confruntă în prezent cercetătorii. Se stipulează faptul că restricțiile cauzate de drepturile de autor nu se aplică conținutului utilizat în scop educațional sau pentru ilustrare. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.628 secunde