Parlamentul European a adoptat o lege pentru reducerea emisiilor de CO2

139
Parlamentul European  a adoptat o lege pentru reducerea emisiilor de CO2 - parlamentuleuropeanaadoptatolege-1518004293.jpg

Articole recomandate

Parlamentul European a adoptat, ieri, în sesiune plenară la Strasbourg, o lege pentru reducerea emisiilor de CO2 din industrie în Uniunea Europeană, pentru a începe implementarea angajamentelor din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, România și Bulgaria primind o derogare de la interdicția de a folosi un fond nou creat din schema UE de comercializare a emisiilor pentru a moderniza sistemele centralizate de încălzire cu combustibil fosil.

Noua lege, agreată deja informal cu miniștrii din UE, va accelera retragerea certificatelor de emisii aflate pe piața de carbon din sistemul UE de comercializare a emisiilor (ETS), care acoperă aproximativ 40% din emisiile de gaze cu efect de seră din UE, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

Legea prevede o creștere a reducerii anuale a certificatelor pentru emisii de carbon tranzacționabile plasate pe piață cu 2,2% din 2021, comparativ cu 1,74% cum este planificat acum. Acest factor va fi analizat permanent pentru a putea evalua creșterea lui cel mai devreme până în 2024.

De asemenea, legea prevede dublarea capacității rezervei de stabilitate a pieței ETS pentru a elimina certificatele aflate în exces pe piață: când această rezervă se va activa, va absorbi până la 24% din certificatele aflate în surplus, în fiecare an de tranzacții din primii patru, crescând prețul acestora și oferind motive suplimentare de reducere a emisiilor.

În același timp, conform noii legislații, vor fi create două fonduri pentru creșterea inovației și încurajarea tranziției la o economie bazată doar într-o mică măsură pe carbon.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4168 secunde