Parlamentul de la Ankara a prelungit cu trei luni starea de urgență

162
Parlamentul de la Ankara a prelungit cu trei luni starea de urgență - parlament-1483538791.jpg

Articole recomandate

Parlamentul Turciei a aprobat prelungirea cu trei luni a stării de urgență, impusă pe 20 iulie anul trecut, după lovitura eșuată de stat, o decizie care vine la câteva zile după atentatul sângeros comis într-un club de noapte din Istanbul, transmit agențiile internaționale de presă. 


Starea de urgență, care a condus în special la arestarea a cel puțin 37.000 de persoane și a suscitat îngrijorarea Uniunii Europene, a fost deja prelungită o primă dată și urma să ia sfârșit pe 19 ianuarie. Extinderea a fost aprobată cu voturile Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), de guvernământ, și ale aliaților săi din Mișcarea Naționalistă, al patrulea partid din Parlament. 


Principala forță de opoziție, Partidul Republican al Poporului și Partidul Democratic al Poporului, prokurd, au votat împotriva prelungirii, susținând că drepturile omului și libertatea de expresie sunt restrânse. 


Guvernul justifică extinderea stării de urgență prin faptul că Turcia se găsește de la tentativa de lovitură de stat, atribuită rețelei predicatorului Fethullah Gulen, sub amenințarea mai multor organizații teroriste.


Prelungirea va intra în vigoare de la 20 ianuarie și va dura până la 20 aprilie. 


Dacă în următoarele săptămâni va fi aprobată propunerea AKP de convocare a unui referendum constituțional pentru instaurarea unui sistem prezidențial, pe care guvernul turc l-ar dori în martie sau aprilie, acesta va avea loc probabil în condițiile stării de urgență. 


v v v


Autoritățile turce au stabilit identitatea bărbatului înarmat care a ucis 39 de persoane în atacul de Revelion dintr-un club de noapte din Istanbul, a declarat, ieri, într-un interviu video pentru agenția de stat Anadolu, ministrul de Externe Mevlut Cavusoglu, potrivit Reuters. 


Șeful diplomației turce nu a dezvăluit însă identitatea atacatorului.


Bărbatul, care a fugit după atac, este în continuare în libertate.


Conform Anadolu, circa 20 de persoane au fost reținute în cadrul anchetei privind atacul. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9797 secunde