Pădurea amazoniană nu mai este „plămânul” Terrei: emite mai mult dioxid de carbon decât consumă

278

Articole de la același autor

Pentru prima dată, pădurea tropicală amazoniană, considerată „plămânul” Terrei, emite mai mult dioxid de carbon decât consumă, au declarat oamenii de ştiinţă citați de „The Guardian”. Acest lucru se întâmplă din cauza numărului tot mai mare de incendii de vegetație și a defrișărilor.

Emisiile de CO2 se ridică la un miliard de tone de dioxid de carbon pe an, potrivit unui studiu publicat recent în revista „Nature”. Pădurea uriașă era până acum un „aspirator” de carbon, absorbind emisiile care conduc la criza climatică, dar acum provoacă accelerarea acesteia, spun cercetătorii.

Majoritatea emisiilor sunt cauzate de incendiile de vegetație, în condițiile în care pădurea amazoniană este chiar incendiată intenționat pentru a face loc fermelor de vite și de soia. Dar chiar și fără incendii, temperaturile mai ridicate și seceta au dus la transformarea sud-estului Amazonului într-o sursă de CO2, mai degrabă decât într-un aspirator. Copacii și plantele au absorbit aproximativ un sfert din toate emisiile de combustibili fosili, începând din 1960, iar Amazonul a jucat un rol major aici, fiind cea mai mare pădure tropicală. Pădurea amazoniană a fost numită „plămânul” planetei. Dar scăderea capacității acesteia de a absorbi CO2 este un avertisment puternic că reducerea emisiilor provocate de combustibilii fosili este mai urgentă ca niciodată, spun oamenii de știință.

Locurile defrişate produc de 10 ori mai mult CO2

Cercetarea a folosit avioane mici pentru a măsura nivelurile de CO2, până la 4.500 metri deasupra pădurii în ultimul deceniu, arătând cum se schimbă întreaga Amazonie. Descoperirea că o parte a Amazonului emite dioxid de carbon chiar și fără incendii este deosebit de îngrijorătoare, spun oamenii de știință. În opinia lor, acesta este rezultatul defrișărilor masive. Copacii ajută la producerea unei mari părți a ploilor din regiune, deci mai puțini copaci înseamnă secetă și valuri de căldură mai severe. Guvernul președintelui Braziliei, Jair Bolsonaro, a fost aspru criticat pentru încurajarea defrișărilor, care au atins nivelul maxim din ultimii 12 ani, în timp ce incendiile au atins cel mai înalt nivel în iunie, din 2007. „Prima veste foarte proastă este că incendiile produc de aproximativ trei ori mai mult CO2 decât poate absorbi pădurea. A doua veste proastă este că locurile în care defrișarea este de 30% sau mai mare prezintă emisii de carbon de 10 ori mai mari decât în cazul în care defrișările sunt mai mici de 20%”, a spus Luciana Gatti, de la Institutul Național de Cercetare Spațială din Brazilia, care a condus studiul. Unele țări europene au declarat că vor bloca un acord comercial al UE cu Brazilia și alte țări, dacă Bolsonaro nu acceptă să facă mai multe pentru a combate distrugerea pădurii amazoniene.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5173 secunde