Opoziția siriană salută acordul de la Geneva, însă consideră că planul este "prea vag"

192
Opoziția siriană salută acordul de la Geneva, însă consideră că planul este

Articole recomandate

Acordul de la Geneva conține "câteva puncte pozitive", dar "planul este prea vag", afirmă Basma Kodmani, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național Sirian (CNS), principala formațiune a opoziției siriene.
Declarația finală a reuniunii de la Geneva privind Siria "pare să sugereze existența câtorva puncte pozitive", a declarat Kodmani.

"Totuși, elemente importante rămân prea ambigue, iar planul este prea vag pentru a conduce la acțiuni reale și imediate", adaugă Basma Kodmani.

Membrii comunității internaționale, reuniți la Geneva, au ajuns sâmbătă seara la un acord privind tranziția politică în Siria, însă din guvernul de tranziție vor putea face parte și membri ai actualului regim, a anunțat emisarul internațional Kofi Annan.
Prima măsură va fi un nou angajament al regimului sirian și al opoziției în sensul încetării ostilităților și implementării planului în șase puncte elaborat de Kofi Annan. Ulterior, va fi format un guvern de tranziție, din care vor putea face parte și membri ai actualului regim. "Componența guvernului va fi decisă de sirieni", a precizat Kofi Annan.

"Suntem hotărâți să lucrăm împreună, urgent și intens, pentru încetarea violențelor și a abuzurilor și pentru lansarea unui proces politic decis de sirieni care să conducă la o tranziție care să respecte aspirațiile legitime ale poporului sirian", a subliniat Annan la Geneva, unde s-a desfășurat reuniunea Grupului de acțiune pentru Siria. Regimul Bashar Al-Assad este îndemnat să elibereze deținuții politici și să permită accesul jurnaliștilor în Siria.

În cele peste 15 luni de revolte, acțiuni de reprimare și conflicte armate, bilanțul victimelor a ajuns la cel puțin 15.800 de morți, majoritatea civili, conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0121 secunde