Opozantul rus Aleksei Navalnîi se întoarce în Rusia după ce a supravieţuit otrăvirii cu Noviciok

Duminică, 17 Ianuarie 2021
417
Opozantul politic rus Aleksei Navalnîi revine, duminică, la Moscova, după ce a stat mai multe luni în Germania, în urma otrăvirii cu agentul neurotoxic Noviciok. Politicianul a acuzat o tentativă de asasinat la adresa sa, pusă în practică la ordinul preşedintelui rus Vladimir Putin.


Navalnîi s-a îmbarcat la Berlin la bordul unei curse cu destinaţia Moscova şi a postat pe Instagram imagini cu el şi soţia sa în timpul zborului spre capitala rusă (foto). 


Navalnîi, 44 de ani, a făcut apel la susţinătorii săi să vină la aeroportul moscovit Vnukovo, pentru a-l întâmpina. O pagină pagină de Facebook cu titlul "Să-l întâmpinăm pe Navalnîi" a fost creată, în acest sens, pe Facebook.


Activistul politic a acuzat, pe de altă parte, autorităţile ruse că au popularizat exagerat sosirea la Moscova a unei artiste pop, Olga Buzova, şi că i-au îndemnat pe oameni să vină să o întâmpine pe aceasta la aeroport, pentru a pune în plan secund revenirea lui în Rusia.


Oficialităţile ruse l-au avertizat pe opozantul politic că ar putea ajunge după gratii pentru că nu s-a prezentat în faţa autorităţilor, în luna decembrie, la termenul prevăzut de executarea unei pedepse cu suspendare.


Responsabilii din serviciul penitenciar rus susţin că opozantul politic ar fi încălcat condiţiile impuse după condamnarea sa pentru fraudă, pentru care a primit o pedeapsă cu suspendare.


Aleksei Navalnîi a acuzat faptul că pedeapsa în cazul său a fost motivată politic.


Într-un demers separat, autorităţile ruse au lansat o nouă anchetă penală la adresa politicianului, pe care-l acuză de fraudă, în contextul unor transferuri de fonduri către diverse ONG-uri, inclusiv binecunoscuta sa Fundaţie Anti-Corupţie.

Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.2371 secunde