ONU: Situația din provincia siriană Idlib, cea mai mare criză din lume, în prezent

204
ONU: Situația din provincia siriană Idlib, cea mai mare criză din lume, în prezent - onu-1583357580.jpg

Articole recomandate

Situația din regiunea siriană Idlib reprezintă cea mai mare criză din lume pe care o avem în prezent, a afirmat, marți, un responsabil al ONU, la o zi după o misiune de evaluare umanitară în nord-vestul Siriei, informează agenția AFP, consultată de Agerpres. 


"Ne confruntăm cu o criză umanitară cu adevărat majoră", a declarat Kevin Kennedy, coordonator regional al ONU pentru criza din Siria. "Noi - națiuni, ONG-uri -, care acționăm la frontiera dintre Turcia și Siria, ne vom intensifica eforturile, însă avem un drum lung de făcut, nevoile sunt copleșitoare", a adăugat el, în timpul unei legături video cu jurnaliști la New York. 


Luni, Kevin Kennedy s-a deplasat în nord-vestul Siriei împreună cu reprezentanți a șase agenții ale ONU, printre care UNHCR, UNICEF, PAM, OMS, pentru o misiune de evaluare cerută de secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Concluziile ei ar putea duce eventual la stabilirea unei prezențe a ONU în nord-vestul Siriei. 


"Violența trebuie să înceteze și noi avem nevoie de o soluție politică", a insistat responsabilul ONU. "Oamenii mor în fiecare zi, copiii mor de frig. Aceasta nu se va sfârși decât după ce vor înceta tirurile", a apreciat el. 


Numărul de persoane care locuiesc în provincia Idlib, unde regimul sirian vrea să-și reimpună controlul în fața jihadiștilor și insurgenților, este estimat la 3 milioane de persoane, dintre care 1 milion de copii. Mai mult de 6.000 de membri de ONG-uri le acordă ajutor, însă încă 2.000 nu ar fi în plus, a precizat Kevin Kennedy. 


În timpul unei conferințe de presă separate, Robert Mardini, reprezentant pe lângă ONU al Comitetului Internațional al Crucii Roșii, a subliniat, de asemenea, că "nevoile locuitorilor din Idlib sunt enorme și devin tot mai mari". 


"Este cel mai mare val de persoane strămutate de la începutul conflictului în Siria în 2011", a spus el, subliniind că numeroase familii din Idlib nu au posibilitatea de a fugi și rămân blocate, fără posibilitatea unui ajutor, în zone bombardate cu regularitate. 
ONU evaluează la aproape 1 milion de persoane, dintre care jumătate sunt copii, numărul de refugiați din nord-vestul Siriei de la începutul lui decembrie 2019.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4967 secunde