ONU: Rusia, posibil să fie acuzată de crimă de război în Siria

123
1
ONU: Rusia, posibil să fie acuzată  de crimă de război în Siria - onurusia-1520435046.jpg

Articole recomandate

O comisie a ONU a afirmat, ieri, că raidurile aeriene efectuate la sfârșitul anului 2017 asupra unei piețe dintr-o localitate controlată de rebeli în Siria, soldate cu cel puțin 84 de morți, ar putea fi calificate drept crimă de război, relatează France Presse.

Forțele armatei ruse au fost menționate în trecut de această Comisie de anchetă a ONU cu privire la Siria, dar "este pentru prima oară când am putut să ne concentrăm asupra unui incident, să colectăm indicii și să le verificăm", a declarat unul dintre membrii săi, Hannz Megally, într-o conferință de presă.

"Informațiile disponibile indică faptul că loviturile au fost efectuate de un avion rusesc care a utilizat arme neghidate, inclusiv arme termobarice", afirmă Comisia de anchetă a ONU cu privire la Siria în al 15-lea raport al său care acoperă perioada cuprinsă între iulie 2017 și 15 ianuarie 2018.

Atacul menționat a avut loc la 13 noiembrie într-o piață din Atareb, în partea de vest a provinciei Alep. Bilanțul: cel puțin 84 de morți, între care șase femei și cinci copii, și aproximativ 150 de răniți, potrivit raportului ce va fi prezentat săptămâna viitoare în Consiliul ONU pentru drepturile omului.

"Nimic nu indică faptul că atacul a vizat deliberat civili sau piața din Atareb. Totuși, utilizarea bombelor neghidate, inclusiv a armelor termobarice într-o zonă dens populată de civili, poate constitui o crimă de război", concluzionează documentul.

Comisia, mandatată de Consiliu, nu a avut niciodată undă verde din partea Damascului pentru a se deplasa pe teren, dar a efectuat mii de interviuri în regiune și a avut acces la documente și fotografii din satelit.

Aceasta a acuzat în mod repetat părțile din conflictul sirian de comiterea unor crime de război și, în unele cazuri, de crime împotriva umanității.

Comentează știrea

Liviu Burebista
9 martie 2018
ONU vede paiul.........

......... dar barna din ochiul americii nu-l vede ? Cine mama dracu a provocat toate razboaiele din Orientul Mijlociu? Cine a destabilizat Libia , Egiptul, Iraqul, Siria, etc? Din cate stiu eu , americanii au provocat moarte si urgie in tarile respective , nu rusii. Cel mai bine ar fi daca s-ar desfiinta ONU , ca si asa nu face nimic bun. Actioneaza numai la comenzile americanilor.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3777 secunde