ONU: Oceanele sunt pe cale să devină cei mai mari dușmani ai omenirii

200
ONU: Oceanele sunt pe cale să devină cei mai mari dușmani ai omenirii - oceane-1567091969.jpg

Articole recomandate

Oceanele ar putea deveni cei mai mari dușmani ai omenirii dacă nu se va acționa pentru stoparea emisiilor de gaze cu efect de seră, se arată într-un proiect de raport al Grupului interguvernamental de experți asupra climatului (IPCC), obținut de AFP.


Rezervele de pește ar putea să scadă, daunele provocate de cicloane să crească și 280 de milioane de oameni vor fi nevoiți să se mute în alte zone decât cele în care locuiesc acum din cauza creșterii nivelului oceanelor și mărilor.


Raportulde 900 de pagini va fi prezentat oficial de IPCC la 25 septembrie, la Monaco. Este al patrulea raport special al ONU în decurs de aproape un an. Celelalte trei, care au prezentat de asemenea date alarmante, s-au axat pe obiectivul limitării la 1,5 grade Celsius a încălzirii climei, pe biodiversitate și pe gestionarea terenurilor și sistemul alimentar mondial.


Al patrulea raport, care întrunește datele științifice existente și este văzut ca referință, arată că din cauza creșterii nivelului oceanelor 280 de milioane de oameni ar putea fi nevoiți să se mute în alte zone, iar aceasta este o variantă optimistă, pentru situația în care încălzireaclimei va fi limitată la 2°C în raport cu era preindustrială.


Având în vedere mărirea previzibilă a frecvenței cicloanelor, numeroase metropole situate în apropierea mării, dar și unele națiuni mici insulare vor fi afectate de inundații în fiecare an începând din 2050, chiar și conform scenariilor optimiste.


"Când vedem instabilitatea politică declanșată de migrații de mică amploare, mă cutremur gândindu-mă la o lume în care zeci de milioane de oameni sunt nevoiți să își părăsească pământurile înghițite de ocean", a afirmat Ben Strauss, președinte-director al Climate Central, institut de cercetări din SUA.

Raportul mai estimează că 30 până la 99 la sută din permafrost, stratul de sol înghețat teoretic tot anul, se va topi până în anul 2100, dacă emisiile de gaze cu efect de seră vor continua în ritmul actual.

Permafrostul emisferei nordice va elibera, dezghețându-se, "o bombă" de dioxid de carbon și metan, care va accelera încălzirea.

Fenomenele, deja în curs, ar putea duce la diminuarea continuă a rezervelor de pește, de care depind numeroase populații pentru a se hrăni. Daunele cauzate de inundații ar putea deveni de 100 de ori sau chiar de până la 1.000 de ori mai mari decât cele actuale, până în 2100.

Topirea ghețarilor cauzată de încălzirea climei va duce inițial la un surplus de apă dulce, iar apoi la o situație în care va fi prea puțină apă dulce, ceea ce va afecta miliarde de oameni.

În raport se mai arată că în secolul XXII creșterea nivelului mării ar putea depăși câțiva centimetri pe an, adică aproximativ de 100 de ori mai mult decât în prezent.

Dacă în 2100 creșterea temperaturilor va fi de 2°C, asta ar însemna startul "unei curse înainte" în privința creșterii nivelului oceanelor, avertizează Ben Strauss.

Raportul va fi prezentat oficial după ce la New York va avea loc, la 23 septembrie, un summit având ca temă clima, convocat de secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Guterres vrea obțină angajamente ferme din partea țărilor cu privire la reducerea emisiilor de CO2, în contextul în care în ritmul actual emisiile vor duce la o încălzire globalăcu 2 până la3 grade Celsius până la sfârșitul acestui secol.

Experții se tem că SUA, China, Uniunea Europeană și India, prncipalele surse de gaze cu efect de seră, vor veni cu promisiuni care nu se ridică la nivelul mizei. Cele patru mari regiuni economice reprezintă aproape 60 la sută din emisiile rezultate din combustibili fosili și iciuna nu pare pregătită să anunțe obiective mai ambițioase pentru reducerea emisiilor.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6678 secunde