ONU: Fâșia Gaza se află pe punctul de a se 'prăbuși complet'

139
ONU: Fâșia Gaza se află pe punctul de a se 'prăbuși complet' - fiagaza-1517333987.jpg

Articole recomandate

Emisarul special al ONU în Orientul Mijlociu, Nicolai Mladenov, a avertizat marți că Fâșia Gaza se află pe punctul de a se 'prăbuși complet' și a declarat că pentru salvarea Gaza de la un dezastru este necesară restabilirea puterii Autorității Naționale Palestiniene (ANP) asupra teritoriului controlat în prezent de islamiștii Hamas, relatează Agerpres.ro.


Hamas a preluat puterea în Gaza în 2007 după un cvasi-război civil cu Fatah, partidul care domină Autoritatea Națională Palestiniană.


Fără acest transfer de putere, 'Gaza riscă să explodeze din nou, într-o manieră mult mai violentă și sângeroasă ca în trecut', a avertizat Mladenov la conferința anuală a Institutului israelian pentru studii de securitate națională din Tel Aviv.


Fâșia Gaza a fost din 2008 scena a trei războaie între Israel și grupările armate palestiniene. Enclava palestiniană este afectată de conflicte, sărăcie, șomaj, stagnare economică, penurie de apă și electricitate, și de blocade israeliene și egiptene. Israelul consideră gruparea Hamas responsabilă pentru această situație.


În plus, Statele Unite au anunțat în ianuarie întreruperea finanțării Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiații Palestinieni (UNRWA), un actor cheie în Gaza.


UNRWA a fost înființată de Adunarea Generală a ONU în 1949, după ce sute de mii de palestinieni au fost expulzați ori s-au refugiat în urma războiului din 1948. Agenția este finanțată benevol de state membre ale ONU, iar SUA sunt cel mai mare donator. Pe 16 ianuarie, Washingtonul a anunțat că va bloca 65 de milioane de dolari dintr-o tranșă de 125 de milioane destinată agenției. În anul fiscal 2017, care s-a încheiat pe 30 septembrie, UNRWA a primit din partea Statelor Unite 355 de milioane de dolari, potrivit unor oficiali americani.


'Spun adesea public, în reuniunile Consiliului de Securitate și în alte părți, că suntem în mijlocul unei crize umanitare majore', a spus Mladenov. 'Și ca lucrurile să fie clare, situația este mult mai gravă', a adăugat el.


'Ne aflăm la un pas de prăbușirea completă a sistemelor din Gaza, cu un colaps total al economiei, cu implicații asupra securității sociale, politice și umanitare', a spus oficialul ONU.


El a afirmat că va face cunoscute aceste motive de îngrijorare cu ocazia unei reuniuni miercuri la Bruxelles a comisiei pentru coordonarea sprijinului internațional al donatorilor internaționali pentru palestinieni. Oficialul ONU a precizat că întrevederea va avea loc la cel mai înalt nivel, în prezența unor oficiali israelieni, palestinieni și a unui 'anumit număr' de miniștri de externe arabi.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8284 secunde