OMS: „Schimbările climatice sunt cea mai mare ameninţare pentru sănătate”

132
OMS: „Schimbările climatice sunt cea mai mare ameninţare pentru sănătate” - fond-1634041935.jpg

Articole de la același autor

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a atras atenția că schimbările climatice cresc riscul de boli și a transmis zece recomandări cu privire la ce trebuie să facă țările pentru a se evita cel mai grav impact sanitar al crizei de mediu. OMS a subliniat că toate alegerile nesustenabile care ucid planeta ucid și oameni.

Înaintea celei de-a 26-a Conferinţe a Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26), care va avea loc la Glasgow, Scoţia, OMS a publicat raportul său special intitulat „Argumentul sanitar pentru acţiune climatică”. OMS a emis zece recomandări asupra modului în care guvernele pot maximiza beneficiile pentru sănătate ale combaterii schimbărilor climatice într-o varietate de domenii, evitându-se astfel cel mai grav impact sanitar al crizei de mediu, informează Xinhua.

Cele zece recomandări ale OMS evidenţiază nevoia urgentă şi numeroasele oportunităţi pentru guverne de a acorda prioritate sănătăţii şi echităţii în cadrul regimului climatic internaţional şi al agendei de dezvoltare durabilă. Mai presus de toate, OMS îndeamnă guvernele să se angajeze la o revenire sănătoasă şi ecologică în urma pandemiei de COVID-19.

„Pandemia COVID-19 a scos în evidenţă legăturile intime şi delicate dintre oameni, animale şi mediul nostru înconjurător. Aceleaşi alegeri nesustenabile care ne ucid planeta şi omoară oameni”, a declarat doctorul Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

„Statele lumii să se angajeze să limiteze încălzirea globală”

OMS face apel la toate statele să se angajeze la acţiuni decisive în cadrul COP26 pentru a limita încălzirea globală. Raportul vine în contextul în care evenimente meteorologice extreme fără precedent şi alte efecte climatice au un impact din ce în ce mai mare asupra vieţii şi sănătăţii oamenilor. Valuri de caniculă, furtuni şi inundaţii cu o frecvenţă în creştere au provocat moartea a mii de persoane şi au afectat milioane de vieţi. Schimbările meteorologice şi climatice ameninţă, totodată, securitatea alimentară, cresc riscul de boli şi afectează negativ sănătatea mintală. Pe lângă recuperarea după pandemia de COVID-19, raportul aduce, de asemenea, sănătatea şi justiţia socială în centrul discuţiilor de la COP26. Prin acest document se solicită o tranziţie echitabilă şi incluzivă către energiile regenerabile, în special de la arderea cărbunelui şi susţine importanţa sistemelor de urbanism şi transport durabile şi sănătoase, precum şi a alimentaţiei mai accesibile şi mai nutritive. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că COP26 reprezintă o oportunitate crucială pentru atingerea obiectivelor Acordului de la Paris. Aceasta presupune reducerea emisiilor pentru a limita creşterea temperaturii la 1,5 grade Celsius peste nivelurile din perioada preindustrială şi oferirea a 100 de miliarde de dolari americani, în fiecare an, ţărilor în curs de dezvoltare pentru acţiuni climatice şi susţinere financiară în vederea atenuării efectelor acestora. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.6577 secunde