Olandezii au respins legea care extinde puterile serviciilor de informații

116

Articole recomandate

Olandezii au respins, în referendumul desfășurat miercuri, o lege menită să extindă puterile serviciilor de informații, ceea ce reprezintă un pas înapoi pentru guvernul condus de Mark Rutte, transmite Reuters. După numărarea a 89% din buletinele de vot, 48,8% dintre olandezi se pronunțaseră contra legii, în timp ce 47,3% în favoarea actului normativ. 


Legea, care ar fi urmat să intre în vigoare la 1 mai, prevedea consolidarea atribuțiilor serviciilor de informații generale și de securitate olandeze privind supravegherea internetului, deschizându-le în special accesul la datele internauților în cadrul unor anchete asupra activităților jihadiste. 


Referendumul a fost inițiat ca urmare a revoltei a cinci studenți din Amsterdam, care se opun textului, și susținuți de personalități din lumea mediatică. Actul normativ a fost deja aprobat de ambele camere ale parlamentului olandez.


Guvernul Rutte a susținut activ legea, afirmând că ea este necesară pentru a împiedica atacurile teroriste și a face Olanda mai sigură și, deși referendumul nu are consecințe juridice, șeful executivului olandez a anunțat că va trata rezultatul foarte serios.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4592 secunde