O nouă variantă de coronavirus, Lambda, se extinde. Sunt motive de îngrijorare?

586
O nouă variantă de coronavirus, Lambda, se extinde. Sunt motive de îngrijorare? - fondtulpina-1625666131.jpg

Articole de la același autor

Alpha, Beta, Delta, Gamma, Epsilon și acum Lambda. Cea mai recentă variantă a virusului SARS-CoV-2 evidențiată de Organizația Mondială a Sănătății, denumită Lambda, a fost descoperită în cel puțin 27 de țări.

Varianta Lambda este răspândită în special în America de Sud, după ce a apărut pentru prima dată în Peru, în luna august a anului trecut, dar este identificată în tot mai multe cazuri înregistrate în țările latino-americane, relatează Euronews. A ajuns și în Europa, continent care în prezent se luptă cu ascensiunea variantei Delta a coronaviruslui. Dar încă nu sunt studii pentru varianta Lambda în Europa și nu se știe în ce măsură reprezintă un motiv de îngrijorare.

Deocamdată, OMS nu a trecut varianta Lambda pe lista sa cu variante îngrijorătoare, ci rămâne doar o variantă de interes, ceea ce înseamnă că a fost identificată ca fiind o cauză de transmitere și că a fost depistată în mai multe țări, dar nu se știe cât este de contagioasă.

Potrivit Organizației Panamericane de Sănătate (OPS), varianta Lambda a fost depistată în Peru în 82% din probele de laborator raportate în lunile mai și iunie. Consilierul regional al OPS pentru bolile virale emergente, Jairo Mendez, a declarat la 30 iunie că această tulpină de virus a fost detectată în opt țări din America Latină și Caraibe, dar în majoritatea țărilor din regiune este prezentă în mod sporadic.

Dacă în Peru este în mod clar tulpina dominantă, în Chile doar puțin peste 30% din probele analizate în mai și iunie au indicat prezența variantei Lambda. Astfel, nu există încă dovezi clare că este un virus mai contagios, a spus Mendez.

„Este un fenomen care nu a fost încă bine studiat”

„Este posibil să aibă o capacitate de transmitere crescută. Este un fenomen care nu a fost încă bine studiat și documentat, nu putem face o comparație cu alte variante, cum ar fi Gamma și Delta. Insistăm asupra faptului că răspândirea virusului și o creștere a numărului de cazuri sunt influențate de mai mulți factori. Din acest motiv, insistăm ca eforturile de control a epidemiei să însemne control și reducere a transmiterii”, a spus oficialul.

Autoritatea de Sănătate Publică din Anglia a raportat recent că au fost depistate câteva cazuri de infecție cu Lambda și a recunoscut că această variantă are o potențială transmisibilitate crescută sau o posibilă rezistență crescută la anticorpii neutralizanți. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe studii.

Un studiu al Școlii de Medicină Grossman din cadrul Universității New York, publicat pe 3 iulie, dar care încă nu a primit girul comunității știintifice, sugerează însă că vaccinurile sunt eficiente împotriva variantei Lambda.

Apariția variantei Lambda vine pe fondul unei lupte care a început în Europa împotriva variantei Delta, descoperită pentru prima dată în India, despre care ECDC, autoritatea europeană în domeniul bolilor, a avertizat că va fi dominantă până în august.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5555 secunde