O nouă amenințare! ISIS bagă în joc "cyber păpușarul"

285
O nouă amenințare!  ISIS bagă în joc

Articole recomandate

Înfrângerile suferite în Siria și Irak determină ISIS să recurgă tot mai des la dirijarea de la distanță a atentatelor, prin internet. Aflată în retragere pe fronturile din Orientul Mijlociu, cu fiefurile amenințate, ISIS mizează din ce în ce mai mult pe manipularea

prin internet a tinerilor jihadiști, îndemnați să iasă la acțiune peste tot în lume, avertizează experții.

Aceste atacuri sunt adeseori atri-buite faimoșilor "lupi singuratici", însă investigațiile ulterioare demonstrează că în aproape toate cazurile autorii lor au fost motivați, încurajați, ajutați, îndrumați, uneori aproape minut cu minut, de cyber-păpușarii deveniți maeștri în arta de instigare a adepților de a-i "lovi pe necredincioși".

Rutele spre teritoriile Califatului din Siria și Irak fiind tot mai controlate, liderii ISIS îi incită pe adepții lor să lanseze atacuri acolo unde locuiesc, chiar și cu mijloace improvizate, care, așa cum s-a dovedit la Nisa sau Berlin, nu au fost mai puțin distrugătoare.

"Numeroase atacuri, care par să fi fost inspirate și revendicate de ISIS, sunt atribuite inițial unor făptași solitari, însă investigațiile ulterioare demonstrează că autorii lor au primit adesea sprijin și ajutor material de la alți extremiști", susțin experți ai ONU.

Cabinetul de expertiză Soufan Group din New York nota recent, citat de Le Point: "Cel mai adesea, o rudă apropiată sau un prieten al autorului atacului știa ceva dinainte sau jihadistul primise prin internet încurajări, motivații sau comunicase ceva pe marginea acestui subiect".

În ultimele luni, atentatele sau tentativele dejucate în ultima clipă, mai ales în Franța, Australia, Germania, Indonezia, India, Malaysia sau Bangladesh, au aparținut unor ucenici-jihadiști racolați via internet de manipulatori ISIS specializați în asemenea sarcini, aflați în Siria sau Irak și care operează prin intermediul unor aplicații codificate.

În cursul unei anchete de presă, ziaristele de la emisiunea TV Envoye Special din Franța s-au dat drept fete radicalizate și l-au contactat pe Rachid Kassim, unul dintre cei mai faimoși și periculoși păpușari, într-un mesaj audio.

"În ceea ce privește acțiunile pe care ai vrea să le faci, sunt două posibilități: fie încerci să vii aici, fie faci vreo șmecherie acolo, dacă înțelegi ce vreau să spun", a fost răspunsul primit. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2555 secunde