O creștină condamnată la moarte pentru blasfemie a fost achitată. O lume întreagă a pledat pentru ea

233
O creștină condamnată la moarte pentru blasfemie a fost achitată. O lume întreagă a pledat pentru ea - ocrestinacondamnata-1541000816.jpg

Articole recomandate

Curtea Supremă a Pakistanului a achitat-o în apel pe Asia Bibi, creștină ce fusese condamnată la moarte pentru blasfemie în 2010, și al cărei caz a suscitat indignarea pe plan internațional și violențe în această țară, potrivit unui verdict dat miercuri.

"Ea a fost achitată în toate capetele de acuzare", a declarat judecătorul Sadiq Nisar în anunțarea verdictului, adăugând că Asia Bibi, care se află în prezent în detenție într-o închisoare din Multan (centru), va fi eliberată "imediat".

Acest verdict ar putea suscita furia mediilor religioase fundamentaliste, care cer de mai multă vreme executarea Asiei Bibi. Islamiști radicali au amenințat în ultimele săptămâni judecătorii care se ocupau de caz, atenționându-i în legătură cu un verdict favorabil, potrivit Agerpres.

Asia Bibi, mamă a cinci copii, fusese condamnată la pedeapsa capitală în urma unei dispute cu femei musulmane, care i-au spus unui cleric dintr-un sat din provincia Punjab ca aceasta a făcut "remarci peiorative" la adresa profetului. Scandalul a început după ce femeile musulmane i-au reproșat lui Bibi că le folosește paharul pentru a bea apa. Ele au argumentat că Bibi nu poate face acest lucru, pentru că nu este musulmană.

Cazul ei a avut un răsunet internațional, atrăgând atenția Suveranilor Pontifi Benedict al XVI-lea și Francisc. În 2015, una dintre fiicele ei s-a întâlnit cu Papa Francisc. Recent, Asia Bibi a primit sprijin din partea primarului Parisului, Anne Hidalgo, care a cerut grațierea ei și i-a acordat în 2015 titlul de cetățean de onoare al orașului, potrivit Agerpres.

Blasfemia este un subiect extrem de sensibil în această țară foarte conservatoare, unde islamul este religie de stat. Legea prevede pedepse mergând până la cea capitală pentru persoane declarate vinovate de ofensă adusă islamului. Un fost guvernator al provinciei Punjab, Salman Taseer, care i-a luat apărarea, a fost ucis în plin centrul Islamabadului în 2011, de propria sa gardă de corp. Asasinul, Mumtaz Qadri, a fost executat prin spânzurare la începutul lui 2016.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4263 secunde