€ 4.7326
£ 5.2538
$ 4.2139

Mai multe ştiri online:
Federica Mogherini îi răspunde lui Mike Pompeo:

"Nu există soluție alternativă la acordul cu Iranul!"

Ştire online publicată Miercuri, 23 Mai 2018. Autor: Cuget Liber Online.
Șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a declarat că nu există soluție alternativă la acordul privind programul nuclear iranian, ca răspuns la discursul omologului său american, Mike Pompeo, care a impus o serie de condiții drastice pentru a încheia un nou acord cu Teheranul, relatează agenția AFP, consultată de Agerpres.

„Discursul secretarului de stat Mike Pompeo nu a demonstrat deloc cum faptul de a se retrage din Planul comun de acțiune (n.r. - JCPOA, numele oficial al acordului nuclear iranian) a făcut sau va face regiunea mai sigură de amenințarea proliferării nucleare sau cum ne va plasa într-o poziție mai bună pentru a influența conduita Iranului în domeniile dincolo de raza acțiune a JCPOA”, a răspuns Federica Mogherini, într-un comunicat.

„Nu există soluție alternativă la JCPOA”, a ținut să sublinieze Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, după ce a ascultat cu atenție intervenția ministrului american.

„Uniunea Europeană este și va rămâne angajată în favoarea continuării punerii în aplicare complete și efective a JCPOA atât timp cât Iranul își va respecta toate angajamentele legate de programul nuclear, cum a făcut până în prezent”, a reiterat Federica Mogherini.

Mike Pompeo a prezentat, luni, noua strategie a Statelor Unite după decizia foarte contestată a președintelui Donald Trump de a se retrage unilateral din acordul asupra programului nuclear iranian.

Oficialul american a enumerat 12 condiții pentru a încheia un nou acord cu Iranul, cu condiții mult mai drastice în domeniul nuclear, încetarea proliferării balistice și a implicării iraniene în conflictele din Orientul Mijlociu.

El a recurs, de asemenea, la amenințări, avertizându-i pe europeni că întreprinderile care vor face afaceri cu Iranul în sectoarele interzise de sancțiunile americane vor fi trase la răspundere.

Vineri, Comisia Europeană a lansat procedura oficială de activare a legii de blocaj, ce are drept scop contracararea efectelor sancțiunilor SUA asupra companiilor europene care doresc să investească în Iran. 

Distribuie :

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7992 secunde