Noua Comisie Europeană și-a început mandatul și nu duce lipsă de provocări

164
Noua Comisie Europeană și-a început mandatul și nu duce lipsă de provocări - noua-1575207722.jpg

Articole recomandate

Noua Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen și-a preluat prerogativele pe 1 decembrie, cu un program care se anunță foarte încărcat și cu mai multe propuneri concrete în primele 100 de zile de la preluarea mandatului. 


În lipsa unui comisar desemnat al Marii Britanii, noua Comisie Europeană va fi formată din 27 de comisari, cu tot cu președinta Ursula von der Leyen, și va avea opt vicepreședinți, inclusiv Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, funcție care va fi deținută de spaniolul Josep Borrell. 


Vicepreședinții sunt responsabili pentru prioritățile majore ale noii Comisii Europene, iar trei dintre ei - Frans Timmermans, Margrethe Vestager și Valdis Dombrovskis - vor fi atât vicepreședinți responsabili pentru una dintre cele trei teme principale de pe agenda președintelui ales, cât și comisari. Ceilalți patru vicepreședinți sunt Vera Jourova, Margaritis Schinas, Maros Sefcovic și Dubravka Suica. 


Pe lista viitorilor comisari europeni, validată, luni, de Consiliul Uniunii Europene și aprobată, miercuri, de Parlamentul European cu o majoritatea confortabilă, se mai află și Thierry Breton, Helena Dalli, Elisa Ferreira, Mariya Gabriel, Paolo Gentiloni, Johannes Hahn, Phil Hogan, Ylva Johansson, Stella Kyriakides, Janez Lenarcic, Didier Reynders, Nicolas Schmit, Kadri Simson, Virginijus Sinkevicius, Jutta Urpilainen, Adina Vălean, Oliver Varhelyi și Janusz Wojciechowski. 


Printre promisiunile pe care le-a făcut în Parlamentul European înainte de votul de confirmare din iulie sunt propunerea unui Pact ecologic european în urma aplicării căruia Europa ar urma să devină primul continent neutru din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2050, propunerea unui instrument legal privind instituirea unui salariu minim corect la nivelul UE, propunerea de măsuri de transparență privind salarizarea menite să asigure echitatea de gen, precum și inițierea unei legislații asupra "implicațiilor umane și etice" ale inteligenței artificiale. 


Deși mandatul oficial al noii Comisii a început pe 1 decembrie, prima întâlnire oficială a Colegiului Comisarilor va avea loc pe 4 decembrie, în care vor fi luate mai multe decizii birocratice, printre care metodele de lucru, inclusiv ordinea de succesiune în executiv, respectiv ordinea în care vicepreședinții îi vor prelua atribuțiile în absență. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3541 secunde