Noua Caledonie votează duminică într-un referendum privind independența de Franța

353
Noua Caledonie votează duminică într-un referendum privind independența de Franța - nouacaledonie-1541221348.jpg

Articole recomandate

Noua Caledonie, teritoriu francez cu 270.000 de locuitori din Pacific, urmează să decidă la un referendum care are loc duminică dacă dorește să rămână în cadrul Franței - scenariul cel mai probabil - sau dacă alege independența, relatează Agerpres.


Aproape 175.000 de locuitori cu drept de vot din arhipelagul care aparține Franței din 1853 și dispune de importante rezerve de nichel trebuie să se pronunțe dacă vor ca "Noua Caledonie să devină pe deplin suverană și independentă".


Iminența scrutinului era puțin vizibilă vineri în capitala Noumea și în împrejurimile sale, unde trăiește două treimi din populație.


Sondajele prevăd victoria lui "nu", în proporție de 63% până la 75%.


Într-o vizită efectuată în iunie în teritoriu, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că "Franța nu va mai fi la fel fără Noua Caledonie", insistând însă că nu intenționează să ia partea nimănui, într-un discurs susținut la 20 de ani după acordul de la Noumea, din 1998, care a pus capăt violențelor și a dat startul unui proces de decolonizare în etape, deschizând calea unui referendum pentru autodeterminare.


Emmanuel Macron a fost primul președinte francez care s-a deplasat pe insula Ouvea, în estul arhipelagului, scena unor confruntări soldate cu victime între militanți separatiști și militari francezi. La 5 mai 1988, armata franceză a luat cu asalt grota Ouvea (în estul arhipelagului), unde jandarmi erau ținuți ostatici de militanți secesioniști, asalt care s-a soldat cu moartea a 21 de oameni, doi militari și 19 militanți pentru independență kanak, dintre care unii au fost executați sumar.


Potrivit acordului de la Noumea, dacă va câștiga "nu", se vor mai putea desfășura încă două referendumuri în următorii patru ani.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9675 secunde