Nou avertisment privind misterioasa boală cerebrală din Canada

471
Nou avertisment privind misterioasa boală cerebrală din Canada - fondboalacanada-1641223571.jpg

Articole de la același autor

Boala neurologică progresivă care a apărut în ultimii ani în provincia canadiană New Brunswick și căreia medicii nu-i găsesc o cauză pare să afecteze un număr tot mai mare de tineri și să provoace un declin cognitiv rapid în rândul unora dintre pacienții afectați, relatează The Guardian.

Un angajat de la Vitalité Health Network, una dintre cele două autorități sanitare din provincie, spune că apar tot mai multe cazuri la tineri fără probleme de sănătate anterioare și că aceștia dezvoltă o serie de simptome îngrijorătoare, inclusiv pierderea rapidă în greutate, insomnie, halucinații, dificultăți de gândire și mobilitate limitată.

Numărul oficial de cazuri investigate, 48, rămâne neschimbat de când a fost anunțat pentru prima dată la începutul anului 2021. Dar mai multe surse spun că grupul afectat ar putea fi acum de circa 150 de persoane.

„Sunt foarte îngrijorat de aceste cazuri, deoarece par să evolueze atât de repede. Sunt îngrijorat pentru ei și le datorăm un fel de explicație” a spus sursa citată de The Guardian.

În același timp, au fost înregistrate cel puțin nouă cazuri în care două persoane aflate în contact strâns – dar fără legături genetice – au dezvoltat simptome ale acestei boli, sugerând că factori de mediu ar putea fi responsabili pentru declanșarea misterioasei boli.

Angajatul de la Vitalité, care a cerut să nu-i fie făcut public numele pentru că nu este autorizat să vorbească public și se teme de repercusiuni, a spus că a decis să dezvăluie totul pentru că este îngrijorat de modul în care sunt afectați tot mai mulți tineri.

„Aceasta nu este o boală din New Brunswick. Probabil că suntem zona care ridică semnalul de alarmă pentru că suntem într-o regiune în care oamenii ar putea fi mai expuși la factorii de mediu”, a spus el.

Cazurile, concentrate în mare parte într-o zonă slab populată din New Brunswick, i-au uimit pe experți. Iar misterul a provocat o dispută acerbă între oficialii din domeniul sănătății, care sugerează că este vorba despre cazuri fără legătură între ele, și medici care cred că boala ar putea fi declanșată de factori de mediu sau contaminanți.

„Victimele se confruntă cu dureri inexplicabile, spasme și schimbări de comportament”, a spus dr. Alier Marrero, neurologul care a identificat primul grup de pacienți. Mulți au prezentat apoi semne de declin cognitiv, pierdere musculară, salivare excesivă, clănțănitul dinților și halucinații înspăimântătoare.

Mai mulți experți cred că BMAA – o neurotoxină găsită în perioada de înflorire a algelor care cresc în provincie – ar putea ajuta la explicarea simptomelor variate. Într-un studiu, s-au găsit concentrații mari de BMAA în homari. Pescuitul de homar este unul dintre cei mai mari factori economici din New Brunswick, ceea ce a dus la speculații că eforturile autorităților locale de a exclude existența unui focar ar putea fi motivate politic.

Dar experții în boli cerebrale spun că vârsta pacienților care ar suferi de misterioasa boală, numărul de cazuri și locul în care se află acestea sugerează că este nevoie de investigații mai amănunțite.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7303 secunde