Nord Stream 2, controversata conductă Gazprom, primește undă verde în UE

260
Nord Stream 2, controversata conductă Gazprom, primește undă verde în UE - nordstream2-1550107890.jpg

Articole recomandate

Statele membre ale UE au convenit asupra unui compromis cu Parlamentul European și Comisia Europeană pentru reglementarea conductei de gaz Nord Stream 2 între Rusia și Germania, au declarat miercuri surse din cadrul delegației, relatează DPA.


Operatorul conductei se poate aștepta la unele reglementări suplimentare, însă proiectul condus de concernul rus Gazprom nu este amenințat.


Rusia a avertizat, săptămâna trecută, împotriva noilor obstacole în construirea conductei, după ce Berlinul a consimțit un compromis cu Franța și alte state membre ale UE pentru reglementări mai stricte.

Nord Stream 2, care se află sub Marea Baltică, este destinat transportului anual de până la 55 de miliarde de metri cubi de gaze naturale rusești către Germania.


Criticii susțin că această conductă sporește dependența Europei de Rusia. Avocații subliniază necesitatea unor surse de energie sigure, în condițiile în care producția de gaze naturale scade în UE.

În conformitate cu acest compromis, va fi modificată o directivă a UE care să permită Comisiei Europene să impună mai mult control asupra conductelor de gaz, inclusiv a proiectului germano-rus.


Aceasta înseamnă că Uniunea Europeană ar putea să aplice în mod mai consistent normele privind piața internă a gazelor la conductele către și din țările din afara UE. De asemenea, statele membre ar trebui să solicite aprobarea UE atunci când negociază modificări ale acordurilor privind gazele cu țările din afara UE în cazul în care sunt afectate normele UE.

Construcția unor părți mari ale conductei Nord Stream 2 este deja completă. Conducta va fi pusă în funcțiune de la sfârșitul acestui an.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7427 secunde