Nimeni nu a mișcat în front! Revizuirea Constituției ruse, votată în unanimitate

167
Nimeni nu a mișcat în front! Revizuirea Constituției ruse, votată în unanimitate - ddd-1579777367.jpg

Articole recomandate

Deputații ruși au aprobat joi cu unanimitate de voturi și după mai puțin de două ore de dezbateri toate propunerile pentru revizuirea Constituției pe care președintele Vladimir Putin le-a dezvăluit cu doar trei zile înainte, relatează Agerpres. "Am dat dovadă de o puternică unitate", a declarat Viaceslav Volodin, președintele camerei inferioare a Parlamentului rus, Duma de Stat.

Volodin a anunțat apoi că examinarea în a doua lectură va avea loc la 11 februarie, în timp ce mai mulți responsabili ruși au declarat că vizează adoptarea definitivă la primăvară a acestei reforme, prima pentru Constituția adoptată în 1993, după destrămarea Uniunii Sovietice.

Amendamentele constituționale propun transferarea anumitor prerogative către Parlament, cum este cea de a-l alege pe premier. Ele întăresc de asemenea rolul unui organ până atunci consultativ, Consiliul de Stat, alimentând speculațiile conform cărora acesta s-ar putea plasa în centrul regimului. O altă schimbare: judecătorii, parlamentarii și responsabilii politici de nivel federal vor avea interdicția de a avea cetățenie străină sau un permis de ședere într-o altă țară. Textul întărește de asemenea unele puteri ale președintelui, care va putea de exemplu să refuze să semneze o lege adoptată de două treimi dintre deputați.

În opinia mai multor analiști, Vladimir Putin pregătește prin această reformă perioada de după 2024, când se încheie mandatul său, lăsându-și maximum de căi deschise pentru a-și menține influența într-o țară pe care o conduce de 20 de ani.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3494 secunde