Președintele chinez Xi Jinping:

"Nicio țară nu are dreptul să arunce Asia în haos"

248

Articole recomandate

"Nicio țară nu are dreptul să arunce Asia în haos", a declarat, ieri, președintele chinez Xi Jinping, într-un context de tensiuni puternice în Peninsula Coreea, fără să numească, totuși, nici Coreea de Nord și nici Statele Unite.

"Nimeni nu ar trebui să fie autorizat să arunce în haos o regiune și, cu atât mai puțin, întreaga lume, din egoism", a declarat președintele Xi Jinping, fără să menționeze disputele maritime dintre Beijing și Tokyo sau cu alte țări din regiune. "Trebuie să acționăm în mod concret pentru a soluționa dificultăți importante, cu scopul de a asigura stabilitatea Asiei", care "se confruntă cu noi provocări, atât timp cât apar probleme sensibile și atât timp cât există amenințări în domeniul securității tradiționale și netradiționale", a continuat el.

Exprimându-se în fața mai multor șefi de stat și de guvern, la Forumul Economic anual de la Boao, pe Insula Hainan, Xi Jinping a îndemnat comunitatea internațională să apere "o viziune favorabilă unei securități globale, comune și de cooperare".

La forum asistau președintele birman Thein Sein, premierul australian Julia Gillard și directoarea generală a FMI, Christine Lagarde.

Peninsula coreeană se confruntă cu o intensificare a tensiunilor, după ce Phenianul a lansat cu succes o rachetă cu rază lungă de acțiune, în decembrie, considerată un tir de rachetă balistică, și a celui de al treilea test nuclear, în februarie.

Coreea de Nord, căreia China îi este principalul aliat important, și-a anunțat intenția de a reporni un reactor nuclear oprit în 2007, în pofida rezoluțiilor ONU care îi interzic orice program atomic, și a mobilizat două rachete cu rază medie de acțiune pe coasta de est.

v v v

Statele Unite au amânat un test nuclear programat pentru săptămâna aceasta în California, într-o încercare de calmare a tensiunilor cu Coreea de Nord, în contextul în care Phenianul a mobilizat două rachete susceptibile să atingă Japonia și un teritoriu american în Pacific.

Potrivit unui oficial american din cadrul Departamentului Apărării, secretarul Chuck Hagel a decis această amânare cu scopul de a evita ca testul "să poată fi considerat ca exacerbând criza în curs cu Coreea de Nord".

"Vrem să evităm o percepție negativă sau o manipulare", a adăugat acest oficial, precizând totuși că Statele Unite rămân "angajate față de testarea rachetelor lor balistice intercontinentale vizând garantarea unui arsenal sigur, fiabil și eficient". 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.644 secunde