Navele străine de agrement vor intra pe lacul Siutghiol printr-o ecluză de 5 milioane euro

282

Articole de la același autor

În vara anului viitor, CN "Administrația Canalelor Navigabile" (ACN) Constanța va demara lucrările la ecluza dintre canalul Poarta Albă - Midia Năvodari și lacul Situghiol, potrivit spuselor lui Ovidiu Cupșa, directorul general al companiei.
"Proiectarea se va face în primele șase luni din 2009. Proiectul poate fi executat apoi chiar și în șase luni, dacă nu apar probleme. Costurile totale se ridică la circa cinci milioane euro, însă investiția poate fi recuperată ușor, în 7 – 10 ani", spune Ovidiu Cupșa.
În prezent, ACN Constanța a finalizat studiul de impact, care a fost trimis spre avizarea Administrației Naționale "Apele Române" (ANAR). Ecluza urmează să fie amplasată în zona de nord a canalului Poarta Albă – Midia Năvodari, lângă Mamaia Sat, unde distanța dintre lac și canal este de numai 30 de metri.
"Lucrarea este relativ simplă. Vom avea două porți glisante la ecluză, cu un consum extrem de mic de energie. Drumul rutier va fi în continuare accesibil, datorită podului rotitor pe care îl vom construi", explică Ovidiu Cupșa.
Lungimea ecluzei va fi de 32 de metri, lățimea de 8 metri iar adâncimea apei va fi de 3,5 metri.
Deși nu este o lucrare de anvergură, construcția ecluzei poate avea un efect benefic asupra economiei constănțene, în special datorită numeroaselor industrii pe care le va angrena: firme de construcții, producători de materiale de construcție, proiectare, certificare. În vremuri de criză, orice investiție majoră pe infrastructură este benefică, întrucât folosește forța de muncă locală.
Ecluza va avea însă un impact major și asupra turismului din Constanța. "Estimăm o creștere cu 30 – 50% a traficului de pasageri și de agrement pe canalele navigabile, odată cu punerea în funcțiune a ecluzei. Lacul Siutghiol se va deschide pentru navigația internațională, iar importanța sa turistică va crește foarte mult, în următorii ani", spune directorul general al ACN Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.7608 secunde