€ 4.734
£ 5.2448
$ 4.2129

Mai multe ştiri online:

"NATO trebuie să se pregătească pentru o lume cu mai multe rachete rusești"

Ştire online publicată Vineri, 01 Martie 2019. Autor: Cuget Liber Online.
NATO trebuie să se pregătească pentru o lume 'cu mai multe rachete rusești', chiar dacă Alianța încearcă să salveze Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF) și să evite o nouă cursă a înarmării nucleare, a declarat vineri secretarul general Jens Stoltenberg, relatează AFP.

'Chemăm Rusia să se conformeze din nou tratatului INF (...) În același timp, trebuie să fi pregătiți pentru o lume fără tratatul INF și cu mai multe rachete rusești', a afirmat Stoltenberg la Sofia, după o întâlnire cu premierul bulgar Boiko Borisov.

Observatorii avertizează asupra riscului unei noi curse a înarmării nucleare după ce SUA și-au anunțat la începutul lui februarie retragerea din INF, încheiat în 1987, acuzând Rusia de încălcarea lui, iar Moscova a răspuns suspendându-și participarea la tratat, denunțând 'acuzații imaginare' și comunicând ulterior că își acordă un termen de doi ani pentru dezvoltarea de noi rachete terestre.

'Acest tratat este indispensabil pentru controlul armamentelor timp de decenii. NATO nu vrea un nou Război Rece, nu vrem o nouă cursă a înarmării', a subliniat secretarul general al Alianței.

La rândul său, Boiko Borisov, care îl va primi la începutul săptămânii viitoare pe omologul său rus Dmitri Medvedev, a declarat că vrea să 'utilizeze la maximum forța diplomației pentru a nu se intra într-o cursă a înarmării'.

'Nu doar că Bulgaria nu este calul troian al Rusiei în NATO, dar este unul din membrii cei mai disciplinați și mai loiali din NATO', a subliniat Borisov, a cărui țară întreține totuși legături economice și istorice puternice cu Moscova.

Bulgaria, dependentă aproape integral de livrările de energie din Rusia, se pregătește să construiască un nou gazoduct, care îi va traversa teritoriul de la frontiera cu Turcia până în Serbia, pentru a beneficia de gazele rusești ce vor tranzita prin viitorul gazoduct Turkish Stream. 

Distribuie :

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.8351 secunde