€ 4.7249
£ 5.2925
$ 4.2241

Mai multe ştiri online:

NATO își etalează forța în fața Rusiei prin manevre-gigant

Ştire online publicată Vineri, 26 Octombrie 2018. Autor: Cuget Liber Online.
NATO a dat startul, ieri, în Norvegia, celor mai vaste manevre militare de la sfârșitul Războiului Rece, un mod de a aminti Rusiei solidaritatea Aliaților în ciuda îndoielilor insuflate de președintele american Donald Trump, relatează agenția France Presse, consultată de Agerpres.

Aproximativ 50.000 de militari, 10.000 de vehicule, 65 de nave și 250 de aeronave din 31 de țări iau parte la exercițiul Trident Juncture 18, care vizează antrenarea Alianței atlantice pentru a veni în ajutorul unuia dintre membrii săi în caz de agresiune.

„Mediul de securitate în Europa s-a deteriorat semnificativ în ultimii ani”, a declarat secretarul general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg. „Trident Juncture trimite un mesaj clar națiunilor noastre și oricărui adversar potențial: NATO nu caută confruntarea, dar este gata să-și apere toți aliații împotriva tuturor amenințărilor”, a declarat el, într-o conferință de presă.

Deși acest „adversar potențial” nu a fost desemnat oficial, Rusia se află în mintea tuturor, în contextul în care statul rus își etalează puterea militară și împarte cu Norvegia o frontieră de 198 de kilometri în nordul îndepărtat.

Armata rusă a anexat Crimeea, a contribuit la destabilizarea estului Ucrainei, și-a sporit capacitățile în Arctica și a desfășurat în septembrie cele mai mari manevre din istoria sa în Orientul Îndepărtat, amintește AFP.

La rândul său, Ambasada Rusiei la Oslo a declarat că vede în Trident Juncture un exercițiu „antirusesc”. „O astfel de activitate pare provocatoare, chiar dacă cineva încearcă să o justifice cu scopuri pur defensive”, a susținut ambasada.

Timp de luni de zile, Moscova s-a arătat iritată de întărirea continuă a prezenței militare occidentale în regiune. Statele Unite și Marea Britanie au decis în schimb să intensifice desfășurările în Norvegia pentru a-și aclimatiza trupele de luptă cu vremea foarte rece.

Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a criticat la începutul lunii octombrie ceea ce ea a numit drept „clinchetul armelor” și a promis o „ripostă”.

„Principalele țări din NATO își sporesc prezența militară în regiune, în apropierea granițelor Rusiei”, a denunțat ea: „Astfel de acțiuni iresponsabile vor conduce în mod inevitabil la destabilizarea situației politice și militare din Nord, la o creștere a tensiunilor”.

Toate acestea au fost alimentate în continuare, sâmbătă, de anunțul făcut de Donald Trump în legătură cu retragerea Statelor Unite din Tratatul privind forțele nucleare intermediare, în vigoare din 1987. 

Distribuie :

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.757 secunde