NASA confirmă: Satelitul a căzut deja pe Pământ. Vezi regiunile pe care le-a atins

3096
NASA confirmă: Satelitul a căzut deja pe Pământ. Vezi regiunile pe care le-a atins - uarssatelliteartistconcept-1316855293.jpg
Agenția spațială americană a confirmat, sâmbătă dimineața, pe contul oficial de Twitter, că satelitul așteptat și urmărit de o lume întreagă cu sufletul la gură a căzut pe Terra.

"Putem confirmă ca UARS e jos. Bucăți din el au căzut pe pământ vineri noaptea și sâmbătă dimineața", scrie NASA pe Twitter.

Satelitul a intrat în atmosfera Pământului în zona Oceanului Pacific, mai informează agenția spațială, dar locul în care a picat nu poate fi confirmat încă.

Ceea ce a atras atenția media la prăbușirea bătrânului instrument spațial a fost faptul că NASA nu a putut să anunțe unde va cădea.

Agenția a calculat că șansele ca un om să fie lovit de o bucată din satelitul UARS sunt de 1 la câteva trilioane. Dacă însă găsiți o bucată din satelit, cel mai bine este să o lăsați acolo, să nu o atingeți și să chemați autoritățile.

Specialiștii au indicat ca zone probabile Canada, Africa sau Australia. Un astronom amator susține că a surprins deja imagini cu aparatul, în urmă cu o săptămână, în nordul Franței.

Mare cât un autobuz, satelitul se afla pe orbită de 20 de ani, pentru a strânge informații despre stratul de ozon. De șase ani este nefuncțional, iar prăbușirea sa este, probabil, o consecință a coliziunii cu resturile altui satelit.

Satelitul are 6 tone, dar s-a dezintegrat aproape în totalitate din cauza frecării cu aerul. Totuși, bucăți din el, cea mai mare de aproximativ 150 de kilograme, ar fi ajuns la sol.

A fost pus pe orbită în 1991 de naveta Discovery pentru a analiza schimbările climatice. UARS a fost scos din funcțiune după ce a rămas fără combustibil, în 2005.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7852 secunde