Militarii fac haz de necaz:

"Muncim cu spor, dar fără două sporuri"

1061

Articole de la același autor

Această măsură afectează 75.000 de militari, adică aproximativ 90% din personalul MApN

Criza economică a lovit din plin și armata română, considerată de mulți o haină sigură de protecție pe timp de recesiune. Deoarece fondul de salarizare al ministerului a fost redus cu 200 milioane de lei la ultima rectificare bugetară, MApN a fost nevoit să taie din veniturile militarilor. Astfel, condu-cerea ministerului a decis ieri să amâne temporar plata sporurilor de radiații și confidențialitate, care împreună ajung până la 25% din simbria ostașilor. Această măsura va afecta 75.000 de militari, adică aproximativ 90% din personalul armatei.
Ieri dimineață, decizia a fost comunicată și cadrelor militare din teritoriu. "Normal că nu ne convine, dar nu avem ce să facem. Asta e situația, o luăm ca atare. Mai rău de colegii care au familie, copii, rate la bancă. Am înțeles că ni se va reduce salariul cu aproape un sfert. Așteptăm să vedem cu câți bani o să plecăm acasă", ne-a declarat un angajat în cadrul Forțelor Navale.

O amânare temporară
Contactat telefonic de Cuget Liber, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, maior Constantin Spânu, ne-a declarat că toți angajații MApN sunt solidari între ei și cu societatea în general care suferă de pe urma crizei economice. "În total, sunt 75.000 de militari, aproximativ 90% din personal, care sunt afectați de această măsură, luată de conducerea Ministerului din rațiuni economice. Trebuie precizat faptul că este doar o amânare temporară a sporurilor de radiații și de confidențialitate și nu o anulare a acestor drepturi. Toți suntem solidari între noi și cu societatea civilă și vom suporta această amânare de plată a sporurilor până ce bugetul va permite reluarea lor. Se va ține în continuare evidența orelor lucrate în condiții de radiații și de confidențialitate, dar nu ni
s-a specificat dacă acestea vor fi plătite retroactiv sau de la un moment dat. Depinde de buget, de evoluția economică a țării", ne-a declarat maiorul Constantin Spânu. Purtătorul de cuvânt al MApN a mai precizat că suspendarea sporurilor va intra în vigoare cu luna mai. "La ultima rectificare, din bugetul MApN s-au tăiat, la capitolul cheltuieli de personal, 200 milioane de lei. În consecință, începând cu luna mai, personalul armatei este nevoit să-și restrângă cheltu-ielile. Astfel, a fost amânată plata celor două sporuri - sporul de radiații, care poate ajunge la 10% din salariu, și sporul de confidențialitate, care poate ajunge până la 15%", a mai adă-ugat Spânu.
Până una alta, prin unitățile militare a început deja să circule vorba: "Muncim cu spor, dar fără două sporuri!".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8178 secunde