Moscova pledează pentru relansarea negocierilor asupra Afganistanului

156
Moscova pledează pentru relansarea negocierilor asupra Afganistanului - moscova-1568571257.jpg

Articole recomandate

Rusia a pledat pentru o relansare a negocierilor Statelor Unite asupra Afganistanului primind o delegație a talibanilor la Moscova și în timp ce aceștia s-au declarat la rândul lor dispuși să continue dialogul cu Washingtonul, a anunțat, sâmbătă, Ministerul Afacerilor Externe rus, transmite agenția France Presse, consultată de Agerpres. 


"Partea rusă a subliniat necesitatea relansării negocierilor dintre Statele Unite și mișcarea talibanilor", a asigurat un purtător de cuvânt al ministerului, citat de agenția RIA Novosti. "La rândul lor - a adăugat purtătorul de cuvânt -, talibanii și-au confirmat dorința de a continua dialogul cu Washingtonul". 


RIA Novosti nu a precizat data întâlnirii cu talibanii la care a participat reprezentantul special al președintelui rus pentru Afganistan, Zamir Kabulov. 


Declarațiile intervin după ce Donald Trump a anunțat, săptămâna trecută, că a rupt negocierile cu mișcarea talibanilor privind o retragere treptată a forțelor americane. Declarațiile lui Trump au intervenit după un nou atentat mortal în care a fost ucis și un soldat american, la Kabul. 


Statele Unite sunt prezente militar în Afganistan din 2001, când i-au înlăturat pe talibanii atunci la putere, denunțând prezența Al Qaida pe teritoriul lor. 


În prezent, aproximativ 13.000 de soldați americani sunt staționați în Afganistan. 
Acordul care era negociat cu talibanii viza să reducă progresiv acest număr în schimbul garanțiilor talibanilor împotriva terorismului, unei reduceri a violenței și deschiderii de negocieri de pace directe cu autoritățile de la Kabul, până acum refuzate de insurgenți. 
Rusia, care încearcă să influențeze negocierile de pace în Afganistan, a organizat la rândul ei două întâlniri la Moscova, de la începutul anului, între reprezentanți talibani și responsabili politici afgani. Dar acestea s-au încheiat fără un progres vizibil. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.882 secunde