Moscova acuză NATO că duce o politică antirusească la presiunea SUA

126
Moscova acuză NATO că duce o politică antirusească la presiunea SUA - moscova-1563454004.jpg

Articole recomandate

Țările membre ale Alianței Nord-Atlantice participă la efectuarea unei politici agresive antirusești la presiunea Statelor Unite, care își urmăresc propriile obiective geopolitice, a declarat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov într-un interviu apărut, ieri, în ziarul german Rheinische Post, citat de agenția TASS, consultată de Agerpres.

"O situație alarmantă s-a creat la ora actuală în jurul NATO", susține Serghei Lavrov, insistând că țările din Alianță iau parte la promovarea unei politici agresive față de Rusia, pe fondul creșterii nejustificate, în opinia sa, a cheltuielilor militare, în timp ce blocul nord-atlantic își sporește prezența militară în apropiere de granițele Federației Ruse.

Potrivit ministrului rus de Externe, dacă în 2018 numai Statele Unite au cheltuit în acest scop peste 700 de miliarde de dolari, NATO în ansamblul său - aproape un milion de miliarde (dolari), în timp ce Rusia - mai puțin de 50 de miliarde de dolari.

Șeful diplomației ruse susține că Alianța Nord-Atlantică își crește prezența militară în apropiere de granița Rusiei și a aliatului său Belarus, ceea ce sporește riscul de incidente "întâmplătoare" și duce la o escaladare a tensiunilor militaro-politice în regiune.

"Deciziile includerii în acest bloc a unor țări precum Muntenegru și Macedonia de Nord sunt absolut lipsite de logică din punctul de vedere al consolidării capacităților de apărare a NATO", susține Lavrov în interviul acordat Rheinische Post cu ocazia unei vizite în Germania pentru a participa la un forum germano-rus.

Toate acestea, în opinia sa, "nu sunt deloc ceea ce este necesar astăzi pentru a menține securitatea și stabilitatea în Europa".

Referitor la relațiile actuale dintre Rusia și NATO, Serghei Lavrov a evocat că "perioade de îngheț" au existat și mai înainte, amintind în acest context episodul bombardării Serbiei de către Alianța Nord-Atlantică (1999) și conflictul din august 2008 dintre Rusia și Georgia, descris de ministrul rus ca "aventura militară a regimului președintelui Mihail Saakașvili în Osetia de Sud".

"Acele crize au fost însă depășite", a menționat Lavrov, în contextul în care relațiile dintre NATO și Rusia au încetat, practic, după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în 2014 de către Moscova. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4486 secunde